Perović: Adžić i Bešović snose punu odgovornost zbog odbijanja da prihvate pomoć koju je Hrvatska ponudila Crnoj Gori

"Svjedoci smo bili tih dana raznih zlonamjernih i neistinitih informacija kojima je bio preplavljen medijski prostor u Crnoj Gori kako bi se dezinformisala javnost i neistinama o navodnom uskraćivanju dogovorene podrške Republike Hrvatske kompromitovali određeni politički akteri i stvorila zabuna u javnosti"

5959 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Jovo Perović saopštio je da Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžic i direktor diretorata za vanredne situacije u MUP-u Miodrag Bešović "snose punu odgovornost zbog odbijanja da prihvate pomoć koju je Republika Hrvatska ponudila Crnoj Gori na gašenju požara" koji su prije 20-ak dana zadesili dio crnogorskog primorja.

Perović je naveo da je javnost dobila potvrdu i iz Ministarstva odbrane Hrvatske da je avion za gašenje požara na crnogorskom primorju 11. avgusta ove godine bio upućen od strane hrvatskih vlasti, a da je ta pomoć naknadno odbijena od strane nadležnih u Crnoj Gori.

"Javnost je prije 20 dana bila upoznata sa dogovorom ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića i njegovog hrvatskog kolege o upućivanju aviona za gašenje požara u Crnoj Gori. Hrvatski partneri iskazali su jasnu spremnost da pomognu, i pored toga što je tih dana i hrvatsko primorje bilo izloženo požarima. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je zvanično saopštilo da je avion bio upućen ali je sa nadležne adrese u Crnoj Gori pomoć odbijena. Svjedoci smo bili tih dana raznih zlonamjernih i neistinitih informacija kojima je bio preplavljen medijski prostor u Crnoj Gori kako bi se dezinformisala javnost i neistinama o navodnom uskraćivanju dogovorene podrške Republike Hrvatske kompromitovali određeni politički akteri i stvorila zabuna u javnosti", naveo je Perović.

Dodao je i da je bilo "degutantno uvlačiti politiku u cijeli ovaj slučaj", kada se dio crnogorskog primorja suočavao sa požarima koji su prijetili da ugroze živote i imovinu građana.

"I još degutantnije plasirati neistine ili poluistine o svemu ovome. Zato je važna današnja potvrda ministarstva odbrane Republike Hrvatske kako bi javnost do kraja bila informisana o onome što je istina u cijeloj ovoj priči. Neka crnogorska javnost sudi na bazi jasnih činjenica o ponašanju različitih aktera, medija ali prije svega o odgovornosti onih koji su zbog politike bil spremni da rizikuju bezjednost naših građana i njihovu imovinu", zakjlučio je Perović.

Bešović je tvrdio, kako su "Vijesti" i objavile 11. avgusta, da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP Crne Gore oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dviju država, poslao Hrvatskoj.

"Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri "Canadaira" od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu", kazao je tada "Vijestima" Bešović.

Bonus video: