Kabinet predsjednice Skupštine: U ovom osjetljivom trenutku moramo sa posebnim senzibilitetom davati izjave

"Pojačan senzibilitet za javno izgovorenu riječ i jednak odnos prema svim strukturama jednog društva mora biti imanentan svim akterima javne scene"

13031 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Kabinet predsjednice Skupštine Danijele Đurović saopštio je da "izjave i stavovi javnih funkcionera i državnih službenika pod posebnom su lupom javnosti".

U saopštenju Kabineta predsjednice Skupštine ne navodi se na čije izjave i stavove se konkretno misli.

Đurović je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP), čiji je lider Vladimir Joković koji je i potpredsjednik Vlade.

Joković je gostujući u jednoj TV emisiji, između ostalog kazao da "ne možete glasati za nekoga da vodi vašu djecu, ko nema svoju djecu. Ni kučeta, ni mačeta... Kakva odgovornost, prema kome? Pasoš u džep, mogu gdje god hoće da odu, a mi smo utemeljeni tu. Više ja i naš potpredsjednik Dragoslav Šćekić imamo djece nego čitav poslanički klub Demokrata".

Ta izjava Jokovića izazvala je negativne reacije i osude. Između ostalih, Jokovića su da se izvini pozvali premijer Dritan Abazović, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Akcija za ljudska prava, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić...

"Stoga, pojačan senzibilitet za javno izgovorenu riječ i jednak odnos prema svim strukturama jednog društva mora biti imanentan svim akterima javne scene. Apelujem na sve nosioce javnih funkcija, posebno najviše državne funkcionere, da doprinesu promociji ovakvog pristupa i da afirmišu javni diskurs koji neće dovoditi u sumnju državnu opredijeljenost za stvaranje društva jednakih prava za sve, u kojem će se svi građani osjećati slobodno. U ovom vrlo osjetljivom trenutku moramo sa posebnim senzibilitetom davati izjave, ali ih i tumačiti bez želje za stvaranjem dodatnih loših osjećanja", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice Skupštine.

Bonus video: