Koprivica: U sporazumu se ne pominje odgađanje sjednice, ko nije za odlazak Đurović - bira sporazum s DPS-om

"O tome (odgađanju sjednice) nema ni riječi, ni slova u današnjem sporazumu... Insistiramo da se sporazum primijeni do kraja, i izabere novo rukovodstvo Skupštine", poručio je

30180 pregleda 77 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, kazao je danas da će sve dok Danijela Đurović bude obavlja funkciju predsjednice Skupštine, primjenu današnjeg sporazuma "stare većine" biti blokirana.

"Onaj ko nije za odlazak Đurović, izabrao bi sporazum s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i podredio bi tome danas potpisani sporazum. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja fotelja bude iznad izborne volje građana", rekao je Koprivica novinarima nakon sastanka "stare većine".

Istakao je da su na sastanku jasno konstatovali da niko nema podršku Demokrata da se današnja sjednica odgađa.

U sporazumu, dodaje Koprivica, nema nijednog slova o tome.

"Oni koji su potpisali sporazum, potpisali su da se bira novo rukovodstvo Skupštine... O tome (odgađanju sjednice) nema ni riječi, ni slova u današnjem sporazumu. Insistiramo da se sporazum primijeni do kraja, i izabere novo rukovodstvo Skupštine", rekao je on.

Koprivica je rekao da je danas potpisan "sporazum pobjednika izbora 2020. godine", koji je, kako je ocijenio, "trijumf politike Demokrata, trijumf onih snaga koje su insistirale na poštovanju izborne volje".

"Ovaj sporazum je pobjeda 208 hiljada građana koji su na izborima donijeli odluku da se promijeni režim koji je vladao tri decenije. Sporazum je akt poštovanja 208 hiljada građana. Ovo je sporazum o vršenju vlasti u interesu svih građana. Nakon prekrajanja izborne volje građana početkom godine, organizovali smo proteste. Borili smo se i u parlamentu da se delegitimiše politička izdaja. Trijumfovaćemo kad se ovaj sporazum implementira za dobro društva. Sve kolege su potpisale ono što smo mi prije sefam godina utvrdili - ne s DPS-om u vršenje vlasti. Sve što smo govorili prije 100 dana, potpisali su svi. Oni koji su prekrojil izbornu volju, potpisali su danas fijasko prekrajanja izborne volje. Imamo ovaj sporazum, ali zbog volje određenih subjekata još uvijek je na snazi sporazum o vršenju vlasti s Milom Đukanovićem. Tu su Socijalistička narodna partija (SNP) i Građanski pokret URA. Predsjednica Skupštine izabrana je na osnovu sporazuma sa Đukanovićem", rekao je Koprivica.

Upitan šta će Demokrate preduzeti ako se pauzira današnja sjednica, Koprivica je rekao da reset političkih odnosa znači "kretanje od nule".

"Insistiramo na njenom odlasku i kažemo da niko nema pravo da funkciju stavi iznad sporazuma. Niko nema pravo da ucjenjuje i uslovljava primjenu ovog sporazuma".

Na pitanje šta ako ne bi bilo većine za smjenu Đurović, poslanik Demokrata je rekao da bi to "značilo da se vraćaju sporazumi s Milom Đukanovićem".

"A u današnjem sporazumu jasno su se toga odrekli", konstatovao je Koprivica.

Bonus video: