U pauzi liječe dvogodišnja trvenja

Ostalo nejasno da li će se birati novi predsjednik Skupštine ili će Danijela Đurović ostati na toj poziciji. U dijelu “stare većine” strahuju od “megalomanskih” zahtjeva SNP-a i GP URA

43572 pregleda 49 komentar(a)
Za onemogućavanje povratka DPS-a na vlast: Sa sastanka, Foto: Luka Zekovic
Za onemogućavanje povratka DPS-a na vlast: Sa sastanka, Foto: Luka Zekovic

Partije koje su formirale vlast nakon 30. avgusta 2020. godine će, nakon dvogodišnjih razmimoilaženja, narednih 15 dana pokušati da formiraju još jednu vladu i izaberu novo skupštinsko rukovodstvo.

Za to vrijeme pokušaće da riješe nagomilane međusobne probleme, koji su na vidjelo izašli odmah nakon parlamentarnih izbora, na kojima su tri koalicije srušile vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

To je predviđeno političkim sporazumom koji su juče na sastanku u Skupštini potpisali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Građanskog pokreta (GP) URA, Socijalističke narodne parije (SNP), Demosa, CIVIS-a, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Međutim, ostalo je nejasno da li je njime predviđeno da se bira novi šef Skupštine ili će Danijela Đurović (SNP) ostati na toj poziciji. Sastanak je održan neposredno prije sjednice Skupštine, na čijem je dnevnom redu bila smjena Đurović.

URA i SNP su dogovor “stare većine” uslovili time da se predsjednica juče ne smjenjuje, tvrdeći da u suprotnom sporazum “pada u vodu”. S druge strane, iz Demokrata su poručili da ko nije za odlazak Đurović bira sporazum s DPS-om.

Zbog toga je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP), nakon nekoliko minuta trajanja sjednice Skupštine, dala pauzu. Sjednica će, kako je rečeno “Vijestima”, biti nastavljena “kad se postigne dogovor”, a najkasnije za 15 dana.

Pauzu je tražio šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, predložući da se sjednica nastavi “kad se budu stekli uslovi”.

Lider SNP-a i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, rekao je nakon sastanka da će se za 15 dana birati novi mandatar, nova Vlada i “novi ili stari predsjednik Skupštine”.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić, kazao je novinarima da su pobjednici izbora 30. avgusta 2020. godine, postigli “neku vrstu načelnog sporazuma”. “Očekujemo da se svi politički subjekti ponašaju odgovorno. Očekujemo dogovor o datumu vanrednih izbora, članovima Sudskog savjeta i sudijama Ustavnog suda....”, istakao je Mikić.

Đurović je na konferenciji za novinare, nakon odlaganja sjednice, rekla da će ispoštovati svaki dogovor “koji bude rezultirao adekvatnim brojem poslanika, dakle parlamentarnom većinom”.

Na pitanje da li razmišlja da podnese ostavku ili očekuje da će biti smijenjena, odgovorila je da u ovom trenutku ne može da kaže šta može biti potencijalni dogovor. “Sve mogućnosti su otvorene. Skupština treba da nastavi da radi u punom kapacitetu”, poručila je.

Prema Poslovniku Skupštine, sjednica vanrednog zasjedanja mora se završiti do kraja septembra. Ustav međutim propisuje da predsjednik države Milo Đukanović novog mandatara treba da predloži do 19. septembra, odnosno mjesec dana nakon pada sadašnje Vlade.

Izvor “Vijesti” navodi da postoji bojazan da bi postizanje dogovora avgustovske većine mogli da opstruiraju “megalomanski zahtjevi SNP-a i GP URA”, i očekivanja da Vlada u tehničkom mandatu na čelu s Dritanom Abazovićem opstane do izbora.

Abazović je juče rekao da će, “ako i dalje bude premijer”, nastaviti da donosi teške odluke, “ali koje će voditi ka ovome što imamo danas”.

“A ovo što imamo danas jeste da mijenjamo perspektivu i ono što je lice i naličje Zapadnog Balkana. Ako bude dogovor nove većine da budem premijer - dobro. Ako ne, svoju viziju i politiku ću afirmisati i s neke druge pozicije, pa i iz opozicije ako bude trebalo”, rekao je Abazović novinarima tokom Samita inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu.

Dodao je da će GP URA imati svoje zahtjeve, “kao i druge političke opcije koje bi činile tu većinu”.

U sporazuma koji je predložio DF, navodi se da se principi saradnje partija “stare većine” baziraju na poštovanju izborne volje građana iskazane na izborima 2020, a ciljevi ostaju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka DPS-a na vlast. Nova vlada, kako piše, ostala bi posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza.

”Vlada i skupštinska većina sprovešće izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku”, piše u sporazumu.

Njime je predviđen i zajednički pristup rješavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca, pokretanje intenzivnog dijaloga s parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.

”Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identiteska pitanja koja dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima”, piše u sporazumu.

Bečić: Ispružili smo jednu ruku, drugu spremili za udarac

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da novog sporazuma ne bi bilo da nisu rušili Vladu.

”Nadamo se da će kolege shvatiti koliko su pogriješile i da bilo čija fotelja, koja je čašćena od strane DPS-a, neće biti prepreka primjeni današnjeg sporazuma. Mi smo svojim potpisom ispružili jednu ruku, a drugu spremili za udarac, ako neko krene da blefira, pregovara sa DPS-om ili čuva fotelju proisteklu iz koalicionog aranžmana sa DPS-om”, poručio je.

Predsjednik Nove Andrija Mandić, kazao je da je parlamentarna većina koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine “ponovo zajedno”.

Povezani članci

02. Septembar 2022.

Mandić: Pobjednici 30. avgusta ponovo zajedno

“Evo ga politički sporazum. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima, stavili su svoje potpise”, rekao je on.

Bonus video: