DPS Herceg Novi: Više nego očigledno zašto je izbjegnuto dostavljanje preliminarnog izvještaja DRI

"Treba da se preispitaju ko je odgovoran za negativno mišljenje DRI na završni račun budžeta za 2021. godinu. Činjenica je da sada trebaju da u roku od šest mjeseci koji im je postavila DRI, usklade poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima. Da li će uspjeti da postupe po nalogu DRI u datom roku ostaje da se vidi"

13861 pregleda 17 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Herceg Novi saopštio je da je "više nego očigledno" zašto je izbjegnuto dostavljanje preliminarnog izvještaja Državne revizorske institucija (DRI) odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi, a dostavljeno je mišljenje nezavisnog revizora.

DRI je dala negativno mišljenje nakon finansijske revizije i revizije pravilnosti završnog računa budžeta Opštine Herceg Novi za 2021. godinu.

Iz DPS navode da je odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi za Devetu redovnu sjednicu koja je bila zakazana za 25. jul, pa odložena za 8. avgust, a u konačnom nije ni održana zbog neslaganja u koaliciji na vlasti, uz predlog završnog računa budžeta Opštine Herceg Novi za 2021. godinu ponuđen i Izvještaj nezavisnog revizora MV Konsalt d.o.o.

"Nezavisni revizor čiji je izvještaj ponuđen odbornicima u suštini daje pozitivno mišljenje o predlogu završnog računa Opštine Herceg Novi za 2021. godinu. Datum ovog izvještaja je 18. jul 2021. godine. Preliminarni izvještaj DRI o reviziji završnog računa budžeta Opštine Herceg Novi za 2021. godinu u kojem se navodi negativno mišljenje dostavljen je Opštini Herceg Novi 12. jula 2021. godine", piše u saopštenju DPS-a.

Dodaju da se "brojne nepravilnosti koje je evidentirala DRI, netačni iskazi i postupanje suprotno mnogim pobrojenim zakonima koji regulišu rad, ovlašćenja i postupanja lokalne samouprave odnosno njene ukupne poslovne aktivnosti nisu se željeli saopštiti odbornicima u SO Herceg Novi".

"Dugo ukazujemo na nepravilnosti u radu koalicione vlasti u opštini Herceg Novi, nenamjensko trošenje sredstava, ponašanje suprotno zakonima i zanemarivanje održavanja Skupštine opštine. Sada možemo da dodamo i pokušaj podmetanja mišljenja nezavisnog revizora kako bi se rad koalicione vlasti u Herceg Novom prikazao kao zakonit i odgovoran", navode iz DPS-a.

Iz te partije kažu da je odavno poznato "da su odnosi u koaliciji koja vrši vlast u Herceg Novom loši".

"Sada, dodatno, međusobno treba da se preispitaju ko je odgovoran za negativno mišljenje DRI na završni račun budžeta za 2021. godinu. Činjenica je da sada trebaju da u roku od šest mjeseci koji im je postavila DRI, usklade poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima. Da li će uspjeti da postupe po nalogu DRI u datom roku ostaje da se vidi. Ali nadležni državni organi kojima je dostavljen izvještaj DRI, a to su između ostalih, Vlada Crne Gore, Ministarstvo finansija, Ministarstvo javne uprave, Zajednica opština Crne Gore i Vrhovno državno tužilaštvo, će ipak biti neko ko će u konačnom o tome dati svoj sud", zaljučuje DPS.

Bonus video: