Marović: EU da ne šalje različite poruke

"EU bi trebalo da prestane da šalje različite poruke i time stvara zabunu oko toga da li je nešto dobro ili nije za integraciju u EU, što je i prioritet Zapadnog Balkana", rekla je Marović

15473 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Evropska unija (EU) trebalo bi da prestane da šalje različite poruke i time stvara zabunu oko toga da li je nešto dobro ili nije za integraciju u EU, kazala je ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je na Tviteru navela da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji podržava inicijativu Otvoreni Balkan, dok su mnoge države članice skeptične po tom pitanju i daju prednost Berlinskom procesu.

"EU bi trebalo da prestane da šalje različite poruke i time stvara zabunu oko toga da li je nešto dobro ili nije za integraciju u EU, što je i prioritet Zapadnog Balkana", rekla je Marović.

Varhelji je u poruci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Albanije Ediju Rami, premijeru Sjeverne Makedonije Dimitru Kovačevskom, premijeru Crne Gore Dritranu Abazoviću i predsedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji naveo da je srećan što vidi "kontinuiranu snažnu posvećenost regionalnoj saradnji i regionalnoj ekonomskoj integraciji".

"Od samog početka podržavam Inicijativu za Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradnja sidro mira, stabilnosti i prosperiteta za ljude u regionu i šire. Ovo je prijeko potrebno posebno u vremenima krize", naveo je Varhelji.

Naveo je i da je "funkcionalno zajedničko regionalno tržište takođe ključno za maksimiziranje koristi od podrške EU".

"Mnogo ste radili da to funkcioniše među svih šest partnera i razumijem da želite da idete naprijed čak i u manjem krugu u korist vaših privrednih subjekata i vaših građana. Prošle nedjelje postignut sporazum o slobodnom kretanju između Srbije i Kosova daje znak nade da bi Otvoreni Balkan uskoro mogao da se primijeni u cijelom regionu".

On je podsjetio "na nekoliko principa koji bi obezbijedili uspjeh Inicijative za Otvoreni Balkan".

"Prvo, to mora biti korak na putu ka evropskim integracijama, kao što je zamišljeno da bude zajedničko regionalno tržište. Drugo, treba da ostane otvoren za sve, u skladu sa evropskim standardima i kompatibilan sa vašim regionalnim i međunarodnim obavezama. Treće, standardi EU moraju biti u središtu inicijative. Otvoreni balkanski sporazumi koji ispunjavaju standarde EU pomjeraju region naprijed na putu ka EU. Stoga sam spreman da vam pomognem da aktivnosti koje se preduzimaju u okviru budu na pravom putu i ​​da vas još brže dovedu u EU", naveo je Varhelji.

Bonus video: