Novi pokušaj izbora sudija Ustavnog suda

Ustavni sud ostaje uskoro bez kvoruma, dovodi se u pitanje održavanje lokalnih izbora

9534 pregleda 1 komentar(a)
Nijedan od ranije prijavljenih 17 kandidata nije dobio većinu: Sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupstina.me
Nijedan od ranije prijavljenih 17 kandidata nije dobio većinu: Sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupstina.me

Ustavni odbor danas će na sjednici utvrditi listu kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, koji su se prijavili na javni oglas od 1. avgusta.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić (DF), koja je sazvala sjednicu tog skupštinskog tijela, predložila je da na dnevnom redu bude i formiranje komisije koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom.

To je novi pokušaj izbora sudija Ustavnog suda, koji radi u nepotpunom sastavu, sa četvoro sudija, od predviđenih sedam, jer je troje sudija otišlo u penziju, a četvrti, Miodrag Iličković uslov za penziju stiče 13. septembra.

U slučaju da do Iličkovićevog penzionisanja ne bude izabran barem jedan sudija, Ustavni sud će spasti na tri člana, odnosno sudije Desanku Lopičić, Budimira Šćepanovića i Milorada Gogića, i neće imati kvorum za rad, s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih sudija.

Ako se to desi, dovodi se u pitanje održavanje lokalnih izbora u više opština 23. oktobra jer Ustavni sud posljednji daje riječ o žalbama na izborni proces.

Ustavni odbor odluke treba da donese kvalifikovanom većinom, odnosno da sedmoro od ukupno 13 članova glasa. Nakon toga poslanici na plenumu izbor sudija treba da potvrde dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom.

Pravnici sa kojima su “Vijesti” ranije razgovarale tvrde da je izbor sudija do 13. septembra kada počinje blokada te institucije, praktično nemoguć zbog procedura i zbog toga što je parlament u vanrednom zasjedanju, koje se saziva na zahtjev predsjednika države, Vlade ili najmanje trećine poslanika, u vremenu ne kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Pošto podnosilac zahtjeva za dnevni red vanredne sjednice može predložiti samo svoje predloge akata, sagovornici “Vijesti” kažu da je otvoreno pitanje ko bi mogao predložiti izbor sudija Ustavnog suda, s obzirom na to da listu kandidata utvrđuje Ustavni odbor, koga ni Poslovnik Skupštine ni Ustav ne prepoznaju kao inicijatora vanrednog zasjedanja.

Krajem jula ove godine Ustavni odbor nije izabrao kandidate za sudije Ustavnog suda, jer nijedan od 17 kandidata nije tokom glasanja postigao traženu većinu od sedam glasova, pa je raspisan novi oglas.

Odbor je glasao o kandidatima koji su se prijavili na tri konkursa.

Na konkurs od 1. septembra 2021. javili su se Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Na javni poziv od 25. januara 2022. javili su se Tatjana Bulatović, Snežana Jonica, Enesa Rastoder i Gorica Fatić.

Na treći konkurs od 27. maja 2022. prijavljeni su Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Bonus video: