"Na Zapadnom Balkanu je snažno prisutan ruski utacaj, države da potvrde evroatlantsku opredijeljenost"

"Na sastancima sa evropskim zvaničnicima, zajednički je konstatovano da bi Crna Gora, kao država koja je najbliža članstvu u EU, trebala da stavljanjem dodatnog fokusa na realizaciju preuzetih obaveza i postizanje standarda iz privremenih, odnosno završnih mjerila za pristupanje EU, ubrza svoj put prema punopravnom članstvu", ističe se u saopštenju Bošnjačke stranke

2892 pregleda 15 komentar(a)
Sa susreta sa Bilčikom, Foto: Bošnjačka stranka
Sa susreta sa Bilčikom, Foto: Bošnjačka stranka

Na Zapadnom Balkanu je snažno prisutan ruski utacaj, te je u tom smislu, neophodno da države Zapadnog Balkana, a posebno Crna Gora, svojim jasnim i sa EU (Evropska unija) usaglašenim politikama potvrde svoju evroatlansku opredijeljenost, ocijenjeno je tokom razgovora predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Iz BS je saopšteno da Ibrahimović, boravi u Briselu, u trodnevnoj radnoj posjeti Evropskoj narodnoj partiji (EPP), najbrojnijoj poslaničkoj grupi u Evropskom parlamentu, čiji je BS član.

"Na sastancima sa evropskim zvaničnicima, zajednički je konstatovano da bi Crna Gora, kao država koja je najbliža članstvu u EU, trebala da stavljanjem dodatnog fokusa na realizaciju preuzetih obaveza i postizanje standarda iz privremenih, odnosno završnih mjerila za pristupanje EU, ubrza svoj put prema punopravnom članstvu", ističe se u saopštenju BS.

Iz te stranke su dodali da se Ibrahimović juče sastao sa predsjednikom EPP i predsjednikom poslaničkog kluba EPP u Evropskom parlamentu, Manfredom Veberom, potpredsjednikom EPP i članom Evropskog parlamenta Paulom Rangelom, generalnim sekretarom EPP Tanasisom Bakolasom, predsjednikom parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimirom Biličikom.

Navodi se i da je predsjednik BS razgovarao i sa sekretarom EPP za vanjske odnose Patrikom Volerom, portparolom poslaničkog kluba EPP u Evropskom parlamentu i članom Evropskog parlamenta Andrejom Kovačevim, direktorom KAS za Srbiju i Crnu Goru Jakovom Devčićem i drugim zvaničnicima EPP.

Iz BS su saopštili da je fokus svih razgovora bila aktuelna politička situacija u Evropi i svijetu, geopolitička situacija sa posebnim akcentom na uticaj ukrajinske krize na globalnu politiku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana i uticaj geopolitičkih promjena na EU integracije, kao i aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i EU perspektiva Crne Gore.

"Sagovornici su se saglasili da je veoma važno da Zapadni Balkan, nakon neophodnih reformi, postane integralni dio EU i da su u tom smislu jednako važna nastojanja država Zapadnog Balkana da ispune uslove za ulazak u EU kao i nedvosmislena otvorenost EU za proširenje, posebno kada su u pitanju države Zapadnog Balkana. Takođe je ocijenjeno da je na Zapadnom Balkanu snažno prisutan ruski utacaj, te da je, u tom smislu, neophodno da države Zapadnog Balkana, a posebno Crna Gora, svojim jasnim i sa EU usaglašenim politikama potvrde svoju euroatlansku opredijeljenost", piše u saopštenju BS.

Osim Ibrahimovića, delegaciju BS su činili i Admir Šahmanović, član Predsjedništva BS i Edina Dešić, članica GO i predsjednica OO BS Bar.

Bonus video: