Đurović zakazala sjednicu Skupštine za 20. septembar

Poslanički klubovi DPS-a,Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i dva poslanika Demokratske Unije Albanaca i Force zatražili su sazivanje vanredne sjedncie Skupšine za 20.septembra, kako bi se na njoj izabrala četiri člana Sudskog savjet

31915 pregleda 9 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović zakazala je za 20. septembar vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će na dnevnom redu biti predlog za izbor četiri člana sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

To je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, Đurović je sjednicu zakazala na zahtjev 39 poslanika.

Sjednica će početi u 16 sati.

Poslanički klubovi DPS-a,Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i dva poslanika Demokratske Unije Albanaca i Force zatražili su sazivanje vanredne sjedncie Skupšine za 20.septembra, kako bi se na njoj izabrala četiri člana Sudskog savjeta.

Oni u inicijativi traže drugi krug glasanja, pošto kandidati u prvom krugu nisu dobili dvotrećinsku podršku 54 poslanika.

U drugom krugu mogu biti izabrani kandidati koji dobiju 49 glasa, odnosno tropetisnku podršku poslanika.

"Na Sjednici Petog vanrednog zasijedanja u 2022. godini, koja je održana 16.08.2022. godine, glasalo se o predlogu za izbor četirl člana sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Predloženi kandidati u prvom glasanju nijesu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu. Amandmanom IV na Ustav Crne Gore utvrđeno je da Skupština u prvom glasanju dvotrećinskom većinom, a u drugom glasanju tropetinskom većinom svih poslanika, najranije nakon mjesec dana bira četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Na osnovu toga predložen je dnevni red vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore", piše u predlogu.

Bonus video: