Abazović: Određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nisu mogle da ispoštuju do kraja

"Ti što je ucjenjuju da podnese ostavku imaju mogućnost da sa DPS-om nastave sjednicu i smijene je", poručio je premijer

39998 pregleda 54 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.09.2022. 11:05h

Kad je predsjednik države Milo Đukanović vodio Vladu, ubijali su se i tukli novinari, bacale su se bombe na redakcije, kazao je premijer Dritan Abazović.

Upitan da prokomentariše izjavu Đukanovića koji se gostujući u jednoj televizijskoj emisiji saglasio sa ocjenom voditeljke da je 43. Vlada sa "najvećim brojem etiketiranja i najbrutalnijih napada na slobodu govora i na medije".

"Nikada neću reći bilo kakav podsticaj na nasilje. Ne mogu da prećutim nešto što je poziv na ekstremizam, izlive mržnje u Crnoj Gori. Poštujem pravo da pišete, ali to pravo koje tražite dajte i drugima. Pokušavaju nas da prikažu isto kao sebe. Znaju da su i sami kriminalizovani, pa hajde sve da ih kriminalizujemo", kazao je Abazović.

Poručio je da članovi DPS-a već odgovaraju i da nisu svi isti, a da bi bilo dobro da u nekoj Crnoj Gori odgovara i Đukanović.

"I on lično da odgovara, političku odgovornost svakako nosi, ali nisam siguran da nosi samo političku. Neka to utvrđuju državni organi", istakao je premijer.

"Šverc cigarete se nije pojavio krajem 2020. godine. Što ga nisu suzbili kad je bio Duško Markovic, Raško Konjević, Igor Lukšić, Milo Đukanović, Filip Vujanović? Taj šverc je finansirao izborne kampanje. Da bi takvi ljudi dobili izbore treba da kupe ljude", kazao je Abazović.

Abazović je ocijenio da kada se kriminal bude doveo na nivo da ga kontroliše država, da nemaju značajniji uticaj ni u jednoj sferi, da vjeruje da će da atmosfera u medijskom prostoru, NVO... biti mnogo prihvatljivija nego sad.

"Previše pažnje dajemo medijima koji su nastali, koje finansira organizovani kriminal. Zašto ne postoji danas portal Udar? Kako sad pred podgoričke izbore se pojavio novi portal?", upitao je on.

Direktor UPC Rade MIlošević je kazao da oni kao institucija "već imaju razloga da kao UPC reaguju prema tom portalu"

O pregovorima "stare većine": Nije bilo riječi o konkretnim imenima, sve opcije otvorene

Premijer je povodom jučerašnjeg sastanka "stare parlamentarne većine" kazao da nije bilo riječi o konkretnim imenima, te da će pokušati da konkretizuju stvari.

Istako je i da su sve opcije otvorene, ali i da Crnoj Gori treba politička stabilnost.

"Atmosfera je dobra, osjećamo svi da je značajno bolja nego što je bila prije. Ima tu još nekih političkih subjekata i pored pokušaja da se dogovorimo, da to dovedu na ravan da se stvori negativna atmosfera"

Na pitanje da li smatra da predsjednica Skupštine Danijela Đurović treba da podnese ostavku, kazao je da ne misli da je to potrebno, osim ako to ne bude dio dogovora.

"Ne vidim razlog da dobijemo novog predsjednika Skupštine. Ako to bude dio dogovora, onda kako da ne. Ti što je ucjenjuju da podnese ostavku imaju mogućnost da sa DPS-om nastave sjednicu i smijene je."

Abazović je kazao i da smatra su "određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nisu mogle da ispoštuju do kraja, ali smatram da su ga imale i da traže sada neki izgovor da bi im nekako uradili nešto što su im obećali".

Bonus video: