Administrativni odbor predložio Skupštini da imenuje članove OIK Zeta

Predlog su podržali poslanici DPS-a, SNP-a, GP URA, BS, SD i Demokrata, dok je DF bio uzdržan

14345 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je predlog odluke o imenovanju Opštinske izborne komisije Zeta, o kome će se izjasniti Skupština.

Odbor je predložio Skupštini da imenuje Nelu Anđušić (DPS) za predsjednicu opštinske izborne komisije Zeta, Miloša Kavarića za zamjenika predsjednice, Tijanu Trifunović za sekretarku Komisije, Nadu Ulićević za članicu, Jasminu Vujačić za zamjenicu članice, Veljka Kostića za člana , Milicu Kaluđerović za zamjenicu člana, Marinu Stanović za članicu, Anđeliju Otović za zamjenicu članice, Pavla Cavnića za člana i Tomicu Kneževića za zamjenika člana.

Predlog su podržali poslanici DPS-a, SNP-a, GP URA, BS, SD i Demokrata, dok je DF bio uzdržan.

Predsjednica odbora Suzana Pribilović je predložila da članovi odbora kao ovlašteni predlagači iniciraju vanredno zasijedanje Skupštine za 22.septembar, što je odbor podržao sa sedam glasova.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore zatražio je prethodne sedmice od partija, koje imaju predstavnike u sadašnjem lokalnom parlamentu gradske opštine Golubovci, da do 6. septembra dostave predloge za opštinsku izbornu komisiju (OIK) Zeta, gdje se zbori održavaju prvi put 23. oktobra, kao i u još 13 opština.

Demokratska partija socijalista (DPS) je predložila Nelu Anđušić za predsjednicu OIK, Miloša Kavarića za zamjenika predsjednice, Nadu Ulićević za članicu, Milicu Kaluđerović za zamjenicu članice i Jasminu Vujačić za zamjenicu člana.

Građanski pokret URA je predložio Anđeliju Otović za zamjenicu člana, a Socijaldemokrate Veljka Kostića za člana OIK.

Demokratska Crna Gora je predložila Marinu Stanović za članicu i Tijanu Trifunović za sekretarku OIK.

Demokratski front je predložio Pavla Cavnića za člana i Tomicu Kneževića za zamjenika člana OIK.

Predsjednik komisije imenuje se iz redova izborne liste koja je osvojila najviše mandata na prethodnim izborima - a to je u ovom slučaju DPS, a sekretar OIK iz opozicije.

Skupština je 16. avgusta usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, čime je Zeta dobila status samostalne opštine. Zakon je stupio na snagu 22.avgusta.

Momo Koprivica (Demokrate) je kazao da je na osnovu zakona o odlaganju izbora, koji je neustavan, došlo do produženja vladavine svih političkih garnitura koje su na vlasti u 12, odnosno 14 opština ako se imaju u vidu i dva grada na Primorju koji su u stanju prinudne uprave.

“Onemogućeno je da se ostvari pravo građana da biraju i da budu birani. Te skupštine jedinica lokalne samouprave funkcionišu bez zakonskog mandata i sve su te odluke diskutabile, i sa aspekta formlanog legaliteta i aspekta demokratskog legitimiteta”.

On je kazao da je slična situacija sa Zakonima o Zeti koji su stupili su na snagu, a sadržinski su suprotni Ustavu.

“Jer su doveli do urušavanja principa vladavine prava...Imamo situaciju da usred sprovođenja izbornih radnji i nakon raspisivanja izbora, po prvi put formiramo OIK Zete i njen stalni sastav, umjesto da su ti svi organi konstituisani prije raspisivanja izbora”.

On je kazao da je odluka o broju odbornika koji će da se biraju na tim izborima, donosi nakon raspisivanja izbora, jer je, od raspisivanja izbora, promijenjena i teritorija i veličina biračkog tijela.

Vladimir Martinović (Demokrate) je kazao da kompletan proces oko formiranja Opštine Zeta smatra “pravnom tiranijom i hajdučijom”.

“Nije ispoštovan niz standarda koje je trebalo ispoštovati, nisu ispoštovani zakonski i ustavni propisi , a sve u cilju da se jedan politički subjekat sa koalicionim partnerima sačuva silom na sramotu, da u Glavnom gradu ovim izbornim inženjeringom, nastave da vrše vlast”, rekao je Martinović.

Ljuiđ Škrelja (DPS) pitao je da li su tu da koče proces ili da pomognu da se započeti procesi razvijaju kako su krenuli.

“I ovo radno tijelo treba da radi svoj posao i pravosudni organi neka rade svoj posao”, rekao je Škrelja.

Koprivica je rekao da se, s obzirom na procedure, najranije 22.septembra može formirati OIK Zeta.

“Već 15 dana imamo samostalnu opštinu i raspisane izbore, a građani ne mogu da predaju izborne liste i neće moći ni još najmanje 15 dana”, rekao je Koprivica.

Dragan Bojović (DF) je kazao da je nepravedno da se građanima Zete ukine pravo na “dupli glas”, navodeći da je riječ o direktnom izbornom inženjeringu.

“Za koji mi iz DF-a i DNP-a smatramo da je uperen protiv Milana Kneževića, koji je bio neformalni kandidat za gradonačelnika...”.

Bonus video: