Odbrana države aboliranjem kriminala

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović posljednjim javnim istupom, kroz poznati narativ o odbrani države, počeo izbornu kampanju, pokušao da homogenizuje biračko tijelo i zbije sopstvene političke redove

66315 pregleda 139 komentar(a)
”Političar zarobljen u prošlosti, ne može voditi u evropsku  budućnost”: Đukanović, Foto: Boris Pejović
”Političar zarobljen u prošlosti, ne može voditi u evropsku budućnost”: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je posljednjim javnim istupom, kroz dobro poznati narativ o odbrani države i državnih interesa, započeo izbornu kampanju i pokušao da homogenizuje biračko tijelo i učvrsti sopstvene političke redove.

Tako su poslanici u Skupštini ocijenili oštre poruke Đukanovića koje je uputio sa Gradske televizije, kada je, između ostalog, rekao da nije imao informacije o navodnoj pripremi pobune nakon izbora 2020. i da bi u suprotnom svi bili uhapšeni, da su vlade Dritana Abazovića i Zdravka Krivokapića bile “apsolutno neposvećene nacionalnim interesima” Crne Gore, da je Abazovićeva Vlada promovisala kriminal u vrh bezbjednosnog sistema, a potpisivanjem Temeljnog ugovora počinila “najtežu izdaju od 1918. do danas”, da će ostati upamćena po brutalnim napadima na medije i slobodu govora.

”Otvorena najava radikalizacije političkih prilika, istrajavanje na prevaziđenoj retorici potvrđuje Đukanovićevu zarobljenost u politički prevaziđenim vremenima u kojima je on bio gospodar života i smrti u svojoj privatnoj državi. Neprihvatanje realnosti nije isključivo motivisano žudnjom za očuvanjem moći i privilegija. To je pobrkotina loše političke percepcije, izgubljenog osjećaja za političke trendove i straha od pravne države i slobodnih institucija”, kaže poslanik Demokratske narodne partije i bivši predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Milun Zogović.

Zogović
Zogovićfoto: Boris Pejović

U intervjuu je Đukanović omalovažavao ministre, posebno ministra unutrašnjih poslova, političke protivnike optužio za nedobronamjernost a Srpsku pravoslavnu crkvu da je “paravojna formacija.”

Istup predsjednika države i lidera DPS-a na Gradskoj televiziji došao je u trenutku kada dio medija otvoreno agituje za politiku koju promovišu DPS i njeni politički saveznici, te vode brutalnu kampanju protiv Abazovića. Ona je posebno zaoštrena nakon što je premijer javno iznio sumnje o tome ko stoji iza organizovanog šverca cigaretama, navodeći pojedine kompanije, političare i pojedince.

Bivši premijer Zdravko Krivokapić reagovao je juče i između ostalog poručio Đukanoviću da će u Crnoj Gori ostati sinonim za” uništenje društvenih dobara, lično koristoljublje, zavađanje bratskog naroda i promjenljivost ideologije”.

Šef Kluba poslanika u Skupštini “Crno na bijelo” Miloš Konatar kaže da je Đukanović opet pokazao da je političar koji je zarobljen u prošlosti i jasno je, kaže, da on ne može voditi Crnu Goru u evropsku budućnost.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

”Ni posle svih ovih godina nije uspio ništa novo da smisli, nikakvu novu ponudu da predstavi, već da proba da vrati točak na 1918. godinu. Opet branjenje nezavisnosti, iako je ona neupitna. Opet Crkva Srbije, opet izdajnici. On se vratio na prevaziđenu retoriku i nacionalističku političku ponudu, a Crnoj Gori je potrebno upravo suprotno da radimo na pomirenju i gradimo tolerantno, demokratsko i evropsko društv,o” kaže Konatar čija je partija donedavno kohabitovala sa DPS-om.

Narativ uglavnom poznat

Poslanik Pokreta za promjene Nikola Bajčetić, koji je tokom mandata vlada DPS-a bio u zatvoru, ocijenio je da poruke koje je Đukanović poslao predstavljaju posljednji vapaj poražene politike, “koja je već odavno prevaziđena, što se jasno pokazuje i preko izbornih procesa, gdje ova partija bilježi konstantan pad”.

On je za Vijesti ocijenio da je, na ovaj način, Đukanović otpočeo predizbornu kampanju, a da je narativ “uglavnom poznat”:

”Pričom o odbrani države i državnih interesa, treba potisnuti priču o organizovanom kriminalu i korupciji, pa i družine koja je poharala Crnu Goru zloupotrebljavajući svoje političke pozicije, a čiji je prethodnik upravo bio Đukanović”.

Bajčetić je kazao da su iz tog razloga “ovako očajnički vapaji i pozivi na mobilizaciju svih kojima je na srcu Crna Gora”:

”I to sa posljednje linije odbrane đukanovićevske Crne Gore - Gradske TV. One televizije, u koje je uloženo 2,5 miliona eura i koji su finansirali svi građani Glavnog grada, a koja danas pokušava da sačuva “tekovine” organizovanog kriminala i korupcije koje su nastale za vrijeme trodecenijske vladavine DPS-a”, kazao je poslanik.

Bajčetić
Bajčetićfoto: Luka Zeković

Jasno je da je braniteljima tekovina DPS-a, dodaje on, koje ovih dana često gledamo u Specijalnom državnom tužilaštvu a dio i u ZIKSU, zadat udarac i da su njihovi interesi sada ugroženi.

To, kako je ocijenio, treba da bude podsticaj za staru parlamentarnu većinu od 2020. godine, da se što prije postigne dogovor, i nastavi obračun sa kriminalcima, te odblokiraju institucije, depolitizuju i ojačaju, kako bi Crna Gora “ustala nakon pada trulog režima DPS-a”.

Platforrma mržnje prema dijelu građana

Poslanik DNP Milun Zogović rekao je da je slanje otrovnih strijela jedina politička poruka kada otvorena mržnja ostane jedina argumentacija: “Posljednji evropski diktator to radi prepredeno, računajući da je moguće isfabrikovati još jedan krug bratskih i komšijskih podjela koje bi njemu donijele politički šićar”.

On je za Vijesti istakao da nivo moralne degradacije postaje još vidljiviji “kada velemajstor svih ideoloških i nacionalnih izdaja, govori o izdaji i delegira izdajničke titule nadajući se da bi i neki drugi uradili ono u čemu je on neprevaziđen”.

”Teška klinička slika redovno se upotpunjavala pominjanjem svete SPC na Đukanoviću svojstven način, po onoj narodnoj “kakav čovjek, takva i besjeda”. Nažalost, on je ovu retoriku i mržnju prema dominantnoj većini građana države čiji je predsjednik kandidovao i najavio kao političku platformu koalicije koju će predvoditi u unaprijed izgubljenu političku bitku”, rekao je Zogović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić kazao je da Đukanović proba “kao vrhovni vođa DPS” da homogenizuje biračko tijelo napadajući najveću vjersku organizaciji kazivanjem da je ono što je uradila Vlada potpisivanjem temeljnog ugovora sa SPC najveća izdaja Crne Gore od 1918.

Vukić
Vukićfoto: Boris Pejović

”Tom porukom ponovo šalje da nije za mir u Crnoj Gori, nego da želi i dalje da vlada na podjelama. To nije dobro i on bi kao predsjednik trebalo da čuva institucije predsjednika jer predstavlja sve građane i treba da štiti njihove interese. On sa ovom retorikom vodi direktnu kampanju protiv vjernika SPC”, kazao je Vukić “Vijestima”.

On smatra da je DPS, kako navodi, odavno izgubio svoj politički kompas i luta u političkim dešavanjima. “Svaki put napravi pogrešan korak koji ga dodatno urušava, ali to je poželjno za političku scenu Crne Gore, jer su dovoljno remetili političku stabilnost u Crnoj Gori”, ocijenio je poslanik SNP-a.

Zogović: Sve više Đukanovićevih saradnika predmet pravosudnih procesa

Milun Zogović je kazao da dok je sve više Đukanovićevih najbližih saradnika i intimusa predmet pravosudnih procesa on pojačava svađalačku retoriku kojom, kako navodi, želi učvrstiti sopstvene političke redove. “U njegovoj partiji sve manje je onih koji će u odbrani privatnog dvora žrtvovati svoju političku i ličnu sudbinu, niti prihvatati da odslužuju tuđe kazne”, dodaje poslanik DNP-a.

”Đukanović je nedvosmisleno potvrdio da treba da ode sa političke scene, a sa njim i ova retorika mržnje i podjela koja gotovo tri decenije drži Crnu Goru zarobljenom onemogućavajući društveni i državni progres. To bi bila i idealna prilika da nešto dobro učini i za Crnu Goru koju često pominje, nažalost, kao imovinu a ne kao domovinu”, kazao je Zogović.

Radunović: Izbori u Podgorici za lidera DPS-a kao “Bitka za Staljingrad”

”Milo Đukanović pokušava da još jedan, rekao bih, posljednji put, motiviše svoju dezorijentisanu vojsku, koja doživljava poraze, sada već u serijama. Sve karte baca na izbore u Podgorici, gdje okuplja ekstremističku koaliciju, za koju se nada da bi mogla izbornim rezultatom da odloži njegov izvjesni politički kraj i nakratko zaštiti njega i najbliže saradnike očekivanog procesuiranja. Po njegovom nastupu, rekao bih da izbore u Podgorici smatra “Bitkom za Staljingrad” i da su on i njegovi mafijaški prijatelji spremni na sve, kako bi izvojevali pobjedu,” rekao je Vijestima šef Kluba poslanika Nove srpske demokratije Slaven Radunović.

Radunović
Radunovićfoto: Luka Zeković

Izbori u Podgorici i 13 opština su 23. oktobra, a Đukanović je najavio “građansku koaliciju” ukojoj bi bili tradicionalni saveznici DPS-a i pokret “21.maj”.

Izbor nove vlade, od strane pobjednica prošlih parlamentarnih izbora, uništio bi, kako je rekao Radunović, posljednji tračak nade “ekstremistima okupljenim oko Đukanovića”.

”Zato pregovarači imaju dodatni motiv i obavezu da se dogovore. Dogovor je najbolji način da glavog generatora podjela, omraza, nepravdi i pljački u Crnoj Gori više ne gledamo na važnim pozicijama u državi, već da počne sa pakovanjem za preseljenje u objekat gdje ga već čeka veliki broj njegovih prijatelja”, zaključuje funkcioner Nove.

Bonus video: