Đurović: Internet da bude bezbjedan i dostupan za sve žene i djevojčice

Đurović je istakla da se koordinisanim naporima mora obezbijediti univerzalni pristup internetu, digitalnoj infrastrukturi i opremi, da se oni moraju učiniti ekonomski povoljnijim, te da se mora obezbijediti digitalno obrazovanje za sve, a posebno za ranjivo stanovništvo

2163 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović prisustvuje 14. svjetskom Samitu predsjednica parlamenata u Taškentu.

Samit se održava u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamenta Uzbekistana, a nosi naziv "Parlamentarno liderstvo: predviđanje rizika za obezbjeđivanje bolje održivosti i prosperiteta".

Iz Skupštine je pojašnjeno da je zasijedanje posvećeno temama post-pandemijskog globalnog oporavka, rizicima i očuvanju ljudskih prava i rodne jednakosti u visoko tehnološkom svijetu, kao i doprinosu rodno-senzitivnih parlamenata održivosti i prosperitetu.

Osim Đurović, Samitu prisustvuje i poslanica Jovanka Bogavac, šefica Delegacije Skupštine u IPU.

foto: Skupština Crne Gore

Đurović je govorila u okviru sesije o ljudskim pravima i rodnoj jednakosti u visoko tehnološkom svijetu i tom prilikom istakla da u posljednje tri godine svjedočimo ubrzanju ključnih tehnoloških trendova i digitalizaciji u svim sferama života.

Smatra da nam je u ovom smislu pružena prilika koju moramo da iskoristimo, te stoga ne treba da odbacujemo tehnologiju, već da o njoj učimo i da bolje razumijemo šta ona znači za nas i za svijet u kojem živimo, ali i kakve mogu biti i pozitivne i negativne posljedice njenog korišćenja.

Govorila je i o problemu digitalnog jaza u svijetu i smanjenju istog kao jednom od ciljeva održivog razvoja.

Đurović je podsjetila na činjenicu da, prema statistikama UN-a, skoro 40 odsto svjetskog stanovništva nema pristup internetu, kao i da je razlika u nivou korišćenja digitalnih tehnologija između stanovnika razvijenih i manje razvijenih zemalja izrazito velika.

foto: Skupština Crne Gore

Mišljenja je da se koordinisanim naporima mora obezbijediti univerzalni pristup internetu, digitalnoj infrastrukturi i opremi, da se oni moraju učiniti ekonomski povoljnijim, te da se mora obezbijediti digitalno obrazovanje za sve, a posebno za ranjivo stanovništvo.

"Predsjednica Skupštine je govorila i o izazovima rodne ravnopravnosti u visoko tehnološkom svijetu, posebno ističući probleme bezbjednosti žena i djevojčica na internetu, uključujući onlajn uznemiravanje i diskriminaciju žena i sve češće mizogine napade. Ona je pozvala na saradnju između sektora i institucija, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, kako bi se definisale strateške politike i utvrdili zakonodavni okviri uz odgovornost svih i kako bi internet napokon postao bezbjedan i dostupan prostor za sve žene i djevojčice", navodi se u saopštenju Skupštine.

foto: Skupština Crne Gore

Samit predsjednica parlamenata, koji redovno organizuju Interparlamentarna unija (IPU) i parlamenti članovi IPU, parlamentarni je forum koji okuplja žene na čelnim pozicijama parlamenata svijeta, kako bi razmjenjivale ideje i iskustva od značaja kako za pojedinačne zemlje i regione, tako i za međunarodnu agendu.

Bonus video: