Bečić: Odričemo se funkcije premijera i predsjednika Skupštine

Ova odricanja su, kako se navodi u saopštenju Bečića, "mjera moralnosti u politici" i jasan doprinos Demokrata da do dogovora dođe

42938 pregleda 163 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da se u korist države i naroda Crne Gore odriče funkcije premijera i predsjednika Skupštine Crne Gore.

"Naime, jedna grupa poslanika svakodnevno predlaže svog partijskog šefa za mandatara, a sa druge strane grupa ministara svog stranačkog šefa za mandatara. Nije im stran čak ni institut samokandidovanja i samoutrkivanja za jednu od ove dvije prestižne državne funkcije", navodi se u saopštenju Bečića.

Na početku, kako kaže, čestita građanima Crne Gore što imaju dovoljno strpljenja u situaciji hiperprodukcije kandidata za predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine Crne Gore.

"To nije lako čak ni čitati, a kamoli vama kao pobjednicima izbora od 30. avgusta u tome i učestvovati", navodi se u saopštenju.

Bečić je kazao da su nakon pobjede na prethodnim parlamentarnim izborima poslanici Demokrata bezuslovno podržali nosioca izborne liste “Za budućnost Crne Gore” da bude mandatar, a nakon toga i sastav 42. Vlade Crne Gore iako u toj Vladi nijesu imali niti jednog ministra.

"Samim tim bezuslovno smo podržali nosioca druge izborne liste za prvog potpredsjednika Vlade. Obije izborne liste u toj Vladi su imale direktne i indirektne predstavnike u liku članova Vlade. Izborna lista Demokrata, jedina je izborna lista koja nije imala niti jednog predstavnika u Vladi Crne Gore. I pored činjenice da su obije izborne liste aktivno ili pasivno rušili sopstvenu Vladu, Demokrate su svom svojom političkom snagom branile 42. Vladu Crnu Gore u kojoj nijesu učestvovale", saopštio je Bečić.

Dodaje da je nijesu odbranili i "da je formirana 43. DPS Vlada".

"Odbili smo ponuđeno učešće u takvoj Vladi. Smijenjeni smo sa najviših državnih funkcija i dostojanstveno, bez pauza, bez trikova i sličnih blefova, otišli u opoziciju", kazao je Bečić.

S obzirom na pregovore koji su otpočeli i u kojima učestvuju istuču da je Demokratska Crna Gora jedina pobjednička izborna lista, čiji nosilac u ovom sazivu Parlamenta, nije bio mandatar za sastav nove Vlade, a pri tome su, kako kaže, Demokrate pojedinačno najjača partija ove pobjedničke parlamentarne većine.

"Dakle, iz iznijetih činjenica i demokratskih principa, mjesto mandatara pripada Demokratskoj Crnoj Gori, te časti i prestižne političke privilegije se, u ovom pregovaračkom procesu, koji se vodi u organizaciji Nove srpske demokratije, odričemo u korist naroda i države Crne Gore", navodi se u saopštenju Bečića.

Dodaje da "ako bi ovi pregovori rezultirali izborom mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, koji nakon ovog odricanja neće biti iz Demokrata, njima nesporno pripada mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore".

Dodaje "da se i od te prestižne političke funkcije Demokratska Crna Gora odriče.

Ova odricanja su, kako kaže, "mjera moralnosti u politici" i jasan doprinos Demokrata da do dogovora dođe.

Bečić je istakao da se odriču "u korist naroda i države", a ne u "korist bilo kog kandidata, koji je kandidovan ili samokandidovan".

"Volja naroda Crne Gore je iznad bilo koje funkcije i bilo čije fotelje. Kao što vidite odricanja od funkcija i ostavke na funkcije nije nešto što boli, niti su smak svijeta. Poslanice i poslanici, siguran sam da je moja poruka jasna. Fotelje su prolazne, a čast i obraz žive dovijeka.", zaključio je Bečić u saopštenju.

Bonus video: