Diplomate računaju na Demokrate

Većina diplomata koja je juče razgovarala sa opozicionim zvaničnicima, izrazila je očekivanje da će biti formirana vlada u kojoj bi bile “proevropske” partije, saznaju “Vijesti”

48953 pregleda 215 komentar(a)
Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke i šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa na jučerašnjem sastanku, Foto: Boris Pejović
Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke i šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa na jučerašnjem sastanku, Foto: Boris Pejović

Iako nisu nametali rješenje izlaska iz aktuelne političke krize, većina diplomata koja je juče razgovarala sa opozicionim zvaničnicima, izrazila je očekivanje da bi će biti formirana vlada u kojoj bi bile proevropske partije, saznaju “Vijesti”.

Diplomate u tom poslu, kako su naveli izvori, velika očekivanja imaju od Demokrata Alekse Bečića koje bi bile dio paketa s opozicionim partijama, odnosno onim čiji su predstavnici klubova poslanika juče i razgovarali o ovim temama sa zvaničnicima uticajnih zemalja.

Takav stav ambasadora nije iznenađujući jer su ga prethodnih dana javno iznosili i predstavnici Evropske unije, koji prate procese u Crnoj Gori. Oni su poslali poruke da ne vide Demokratski front kao dio izvršne vlasti, što je bila i jučerašnja poruka sastanka u Skupštini.

Na njemu su, sem šefice EU delegacije i diplomata zemalja članica EU, učestvovali ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i Ujedinjenog kraljevstva Karen Medoks. Sagovornici su bili predstavnici poslaničkih klubova Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), kao i poslanici Genci Nimanbegu i Mehmet Zenka ispred kluba albanskih poslanika.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Boris Pejović

Delegacija je na Tviteru objavila jedino da su tema razgovora bila “aktuelna politička dešavanja”.

Lider Demokrata i šef kluba partije u Skupštini Boris Bogdanović su prije dva dana imali zaseban sastanak s diplomatama, nakon koga je takođe saopšteno da se razgovaralo o aktuelnim političkim dešavanjima. Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa je saopštila da “Crna Gora treba da bude fokusirana na reforme iz evropske agende da bi napredovala na putu ka EU”.

Neka nova vlada trebalo bi državu da dovede do prijevremenih parlamentarnih izbora. U međuvremenu, očekuje se da Skupština izabere sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta.

Sagovornik “Vijesti”, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da diplomate nemaju očekivanja od GP URA jer njihov premijer Dritan Abazović nije isporučio obećano - kompletiran Ustavni sud i Sudski savjet.

Zenka je “Vijestima” kazao da su “ proevropske političke stranke Crne Gore”, koje su bile na sastanku, poslale jasnu poruku da ta proevropska opcija računa da Crna Gora nema nikakvu drugu opciju, osim puta ka EU. “Druge opcije su retrogradne, koje Crnu Goru vode u rane devedesete godine. Jasno smo im predočili naše stavove i neka eventualna rješenja kako bismo prevazišli krizu u kojoj se sada nalazi Crna Gora”, rekao je Zenka.

Ta rješenja su, kako je objasnio, da se formira politička Vlada koja bi odgovarala političkom ogledalu Skupštine, a druga opcija je prelazna ili tehnička Vlada koja bi se isključivo bavila pripremom što demokratskijih uslova za održavanje izbora.

ambasadori politčari
foto: Boris Pejović

”Stoga očekujemo da i druge opcije, mislimo prije svega na Demokrate, ... da se sklonimo nekih animoziteta jednih prema drugima, i da prije svega gledamo interes Crne Gore”, rekao je Zenka, aludirajući na odbijanje Demokrata da sarađuju s DPS-om.

On je kazao da diplomate cijene napore i zalaganja da se formiraju institucije u Crnoj Gori, navodeći da je naročito fokus bio da se nađe kompromis kako bi se kompletirao Ustavni sud.

Taj sud za pet dana ostaje bez kvoruma za rad jer sudija Miodrag Iličković stiče uslov za starosnu penziju. U Skupštini je pokrenuta procedura izbora četvoro nedostajućih sudija, ali ona neće biti okončana najmanje do kraja septembra.

Zenka je kazao da su diplomate težile ka tome da partije nađu zajednički jezik i nađu prihvatljiva rješenja za sve “samo da bi se izašlo iz trenutne krize”. “To prije svega treba kako bismo mogli kvalitetno da organizujemo izbore”, rekao je Zenka.

Šefica Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković kazala je nakon sastanka da je na stolu više opcija, a jedno od rješenja su i vanredni izbori. “Da bismo ušli u Evropsku uniju, saglasili smo se da bismo morali raditi na dijalogu kako bismo izabrali članove Ustavnog suda i Sudskog savjeta.”

ambasadori politčari
foto: Boris Pejović

Skupština će na vanrednoj sjednici 20. septembra pokušati da izabere četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, koji na prethodnom glasanju nisu dobili dvotrećinsku podršku poslanika (54 glasa), pa im sada u drugom krugu treba 49 - što predstavlja tropetinsku većinu. I sudije Ustavnog suda biraju se istom većinom.

Vuksanović-Stanković je istakla da se govorilo o tome da li će koncept biti tehnička ili politička vlada, a da su ambasadori rekli kako oko toga treba da se postigne dogovor u Crnoj Gori.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da je sastanak bio otvoren i konstruktivan, ističući da je dobro da se u ovakvim situacijama otvoreno razgovara.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić je odgovarajući na pitanje da li članovi Sudskog savjeta treba da dobiju podršku na sljedećoj sjednici Skupštine, Mustafić je rekao da u parlamentu ima 49 poslanika koji su svjesni toga da je potrebno izabrati članove Sudskog savjeta i da vjeruje da će na sljedećoj sjednici sva četiri kandidata dobiti podršku.

Mustafić je istakao da bi sve političke snage, bilo da su u vlasti ili opoziciji, a okupljene su oko evropskih vrijednosti, trebalo da budu u budućoj vladi. “Hoće li direktno participirati ili ne podržavati manje je važno, mnogo je važnije da se dogovorimo oko prioriteta i da se ti prioriteti poštuju”, rekao je.

Bečić: Zbog građana, odričemo se mjesta premijera i šefa Skupštine

Lider Demokrata Aleksa Bečić sinoć je poručio da se njegova partija odriče mjesta budućeg mandatara i predsjednika Skupštine ako stranke stare parlamentarne većine budu postigle dogovor o formiranju nove vlasti. “...Jedna grupa poslanika svakodnevno predlaže svog partijskog šefa za mandatara, a sa druge strane grupa ministara svog stranačkog šefa za mandatara. Nije im stran čak ni institut samokandidovanja i samoutrkivanja ...,” podsjeća Bečić aludirajući na Novu i GP URA.

”...Odričemo se u korist naroda i države, a ne u korist bilo kog kandidata.... Volja naroda je iznad bilo koje funkcije i fotelje”, navodi Bečić.

Bonus video: