Konjević i Mehaj: Članstvo u Evropsku uniju važno za regionalnu bezbjednost i stabilnost

Ministar odbrane Crne Gore izrazio je nadu da će posjeta Prištini povratiti ranije izuzetno dobre odnose dvije zemlje

2780 pregleda 3 komentar(a)
Konjević i Mehaj, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Konjević i Mehaj, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i države treba da rade na ostvarenju toga cilja koji će doprinijeti bezbjednosti i prosperitetu zemalja regiona.

To su saopštili potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević i ministar odbrane Kosovo Armend Mehaj.

Konjević na poziv Mehaja boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu.

“Suština i zajednička vizija je da ovaj region treba da bude dio Evropske unije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Konjević je dodao da vlade dviju zemalja treba da zajednički i snažno rade na tome i podsjetio da je Crna Gora od svih država regiona najviše dostigla u procesu evropskih integracija.

On je, kako se navodi, izrazio nadu da će posjeta Prištini povratiti ranije izuzetno dobre odnose dvije zemlje.

“Crna Gora će podržati Kosovo u aspiracijama da postane dio određenih regionalnih inicijativa i da unaprijedi svoj status, čime bi se uspostavila dodatna politička i bezbjednosna saradnja dvije zemlje“, kazao je Konjević.

Raško Konjević
foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Konjević i Mehaj potpisali su u Prištini memorandum o razumijevanju i saradnji između dva ministarstva odbrane.

Konjević je istakao da ovaj dokument otvara mogućnosti dodatne saradnje, zajedničkih aranžmana i razmjene različitih iskustava.

Dodao je da Crna Gora može biti od koristi Kosovu na polju neophodnih reformi, budući da je do članstva u Alijansi dugog već pet godina, prethodno morala proći kroz te procese.

Mehaj je kazao da će potpisani Memorandum proširiti obim saradnje u oblasti odbrane što će, kako je dodao, višestruko uticati na dobrobit, bezbjednost, stabilnost i demokratiju dvije zemlje, ali i regiona.

"Crna Gora, kao naša susjedna država i članica NATO-a, od velikog je značaja u našoj razvojnoj perspektivi", kazao je Mehaj.

Vjeruje da će uloga crnogosrkih vlasti u realizaciji kosovskih državnih ciljeva i zajedničkih regionalnih interesa biti veoma velika.

On je, kako se navodi, podsjetio da Kosovo u Američko-jadranskoj povelji - A5, ima status posmatrača, te izrazio nadu da će Crna Gora pružiti podršku da njegova zemlja dobije status članice.

Podršku Crne Gore, kako kažu, očekuju i u njihovim aktivnostima da Kosovo postane članica u političko-vojnom program NATO-a Partnerstvo za mir, što može biti važan korak na putu ka članstvu u Alijansu.

“Mir, bezbjednost i stabilnost regiona su od vitalnog značaja za sadašnjost i budućnost naših naroda i regiona uopšte, kao i budućih generacija koje će doći poslije nas. Stoga smo odlučni da zajedno radimo na njihovoj zaštiti”, zaključio je Mehaj.

Dvojica ministara su, kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka razmijenila mišljenja i o aktuelnim regionalnim pitanjima.

Dodaje se da će Konjević zvaničnu posjetu Kosovu nastaviti susretom sa potpredsjednicom kosovske vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Gervala.

Bonus video: