Demokrate: Kriza nije od juče, u Crnoj Gori je klasični autoritarni sistem

"Sve ovo je suprotno glavnim ciljevima Demokrata, među kojima je i integracija u EU, vladavina prava i funkcionalna tržišna ekonomija bez favorizacije privrednih skupina i bez dosluha vlasti i privrednika"
66 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.10.2017. 16:45h

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Momo Koprivica, prisustvovao je danas, kao predstavnik Kluba poslanika Demokrata, sastanku sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru, Ionut-Marian Stroeom iz Rumunije i Andreom Rigonijem iz Italije.

Na na ovom sastanku je posebna pažnja bila posvećena aktuelnim političkim dešavanjima u zemlji, te pitanjima u vezi sa pravosuđem i borbom protiv korupcije.

Koprivica je koizvjestioce PSSE upoznao sa time da se Crna Gora nalazi u dubokoj i složenoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi.

"Kriza nije od juče, ona je samo sa posljednjim izborima eskalirala. U Crnoj Gori postoji klasični autoritarni sistem. Osim toga, Crna Gora je i kuriozitet zbog dvije činjenice: da u svojoj istoriji ne poznaje smjenu vlasti na izborima i da se na isti dan održavaju izbori u navodno slobodnoj atmosferi, a da se zbivaju navodni teroristički napadi. Takođe, registrovan je veliki broj izbornih krađa i zloupotreba. Zbog toga, svih 39 oppzicionih poslanika bojkotuju parlament“, kazao je potpredsjednik Demokrata na sastanku sa gostima iz Evrope.

On je saopštio da Demokrate nijesu inicirale bojkot, ali su ga prihvatile i drže ga se krajnje dosljedno i uz postavljene uslove.

"Bojkot je jedini demokratski odgovor na antidemokratski ambijent, a koji vlast ne može obesmisliti. Nijedan detalj iz prošlosti ne može posvjedočiti da se aktuelna vlast držala političkih dogovora o uslovima za izbore. Nakon dogovora i izmjena izbornog zakonodavstva 2011. uslijedila je na prvim narednim izborima afera Snimak. Nakon dogovora i izmjene izbornog zakonodavstva 2014, pravosnažnim presudama crnogorskih sudova osuđena su lica koja su u ime DPS-a kupovala lične karte, a i Vlada izbornog povjerenja, u kojoj Demokrate nijesu učestvovale, završila se političkom prevarom“, pojasnio je svoj stav predstavnik kluba Demokrata na današnjem sastanku.

On je ovom prilikom kazao i da je nakon demokratslih pobjeda opozicije u nekim opštinama, Vlada usvojila antiustavni zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se opštinama oduzimaju nadležnosti i izvori prihoda.

"Sve ovo je suprotno glavnim ciljevima Demokrata, među kojima je i integracija u EU, vladavina prava i funkcionalna tržišna ekonomija bez favorizacije privrednih skupina i bez dosluha vlasti i privrednika. Aktuelna vlast ima poražavajuće učinke na planu borbe protiv korupcije i pranja novca. Od 152 zemlje nalazimo se na 121. mjestu prema stepenu rizičnosti od pranja novca. Ova vlast ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24, kao ni poglavlje o zaštiti životne sredine, ali ni sprovesti ekonomske reforme“, zaključio je Koprivica.

Bonus video: