Demokrate: Kukavičluk i zavist od vrha mafije potvrđenI ćutanjem

"Na isti način je po mjeri i želji te iste prve familije postavljen i prvi čovjek Glavnog grada, kako bi slijepo i krajnje poslušnički udovoljavao njihovim zahtjevima"
54 pregleda 2 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.10.2017. 14:41h

Navršila se puna godina od kada je po inicijativi cjelokupne opozicije u Skupštini Glavnog grada raspravljano o razrješenju Slavoljuba Stijepovića sa funkcije Gradonačelnika Podgorice, navode iz Demokratske Crne Gore.

Kako ističu, to je bio povod da održe pres konferenciju, na kojoj je Vladimir Čađenović, ispred Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada, podsjetio javnost da su i na današnji dan aktuelni ključni razlozi za smjenu Gradonačelnika "izgradnja solitera pored Hotela Podgorica, tzv. “monstruma” i nepostupanje po Odluci o mjesnim zajednicama".

"Svjedoci smo, nažalost, da se izgradnja tzv. “monstruma”, koju je dokompletiranjem urbanističke parcele omogućio upravo Glavni grad, polako privodi kraju, a da građani Podgorice nijesu upoznati da li je Glavni administrator, nakon presude Upravnog suda i nakon akta Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, ponovo odlučivao i kako je odlučio. Ćutanjem se pokušavaju spasiti odgovornosti za nezakonito postupanje kojim su omogućili nastavak gradnje ovog objekta koji trajno devastira prostor desne obale Morače, a na što jasno ukazuje pomenuta presuda Upravnog suda Crne Gore“, istakao je Čađenović.

On se, zatim, osvrnuo i na drugi razlog za smjenu Gradonačelnika.

“Svojim nečinjenjem i svjesnim i upornim opstruiranjem realizacije obaveza iz Odluke o mjesnim zajednicama, Gradonačelnik Podgorice onemogućava ostvarivanje prava građana na izbor organa mjesnih zajednica, čime bezobzirno i grubo krši Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Glavnog grada. Vlast naprosto želi da sačuva za sebe dvadesetogodišnje privilegije, odnosno da i za predstojeće lokalne izbore mjesne zajednice ostanu politički punktovi DPS-a. Specifičnost u odnosu na prethodne dvodecenijske zloupotrebe DPS-a sada bi bila u tome što bi se svojevrsno bezvlašće u mjesnim zajednicama koristilo da u njima faktički djeluju iskusni i prevejani DPS mešetari, pod plaštom navodne brige za zajedničke interese. Da žele zadržati mjesne zajednice kao klasične partijske ćelije DPS-a, potvrda je i odbijanje dobronamjernog i konstruktivnog predloga opozicije da, kao privremeno – prelazno rješenje do izbora rukovodstava mjesnih zajednica na zborovima građana, deblokirajući mehanizam bude propisan na način da odbori povjerenika broje deset članova - po pet iz vlasti i opozicije i da mjesne zajednice imaju dva kopredsjednika, jednog iz vladajuće većine, a drugog iz opozicije”, pojasnio je Čađenović.

Predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada je primijetio da se ne može očekivati zakonito postupanje od ovakve vlasti u Podgorici, kada im pred Ustavnim sudom padaju čak i pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta u Službi Gradonačelnika. “Zaista skandalozno i ponižavajuće za Glavni grad kada Gradonačelnik ne umije zakonito ni ovakav akt donijeti”, rekao je Čađenović

“I najavljeni konkurs za izbor sekretara Sekretarijata za finansije Glavnog grada, nakon višegodišnjeg nezakonitog V.D. stanja u tom organu, samo je farsični pokušaj prikrivanja bezakonja u predvečerje izbora. Kukavičluk i zavist od moćnih pojedinaca i vrha crnogorske mafije potvrđena je i ćutanjem Gradonačelnika i svih činilaca gradske vlasti prilikom nedavnog donošenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata u Skupštini Crne Gore", kazao je Čađenović.

On je dalje kazao da je taj zakon donesen po mjeri prve familije nedemokratskim i beskrupuloznim otimanjem izuzetno značajnih nadležnosti Skupštini Glavnog grada, odnosno otimanjem prava građanima Podgorice da odlučuju o vitalnim pitanjima vezanim za budućnost svoga grada.

"Na isti način je po mjeri i želji te iste prve familije postavljen i prvi čovjek Glavnog grada, kako bi slijepo i krajnje poslušnički udovoljavao njihovim zahtjevima. Zato, od njega se nije ni moglo očekivati ništa osim ćutanja. Na sreću građana Podgorice, DPS vlast broji posljednje mjesece, jer ćemo ih na proljećnim lokalnim izborima politički nokautirati kako bi građani Glavnog grada konačno dobili lokalnu vlast kojoj će zakonitost i zajednički interes svih građana Podgorice biti isključiva vodilja i princip u radu”, zaključio je Čađenović.

Bonus video: