Konjević: Nama je jasno ko bi mogao da ima politički motiv za sajber napad u Crnoj Gori

"Zapadni Balkan je ranjiv region, koji se uči demokratskim procesima vrlo je važno da ostane politički stabilan, da dominantno ostane zapadno orijentisan", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore

8497 pregleda 27 komentar(a)
Konjević i Nađ, Foto: PR Centar
Konjević i Nađ, Foto: PR Centar

Nama je jasno ko bi mogao da ima politički motiv za jedan takav napad, sigurni smo da ćemo u nekom prikladnom vremenskom intervalu, kada dođemo do jasnih dokaza, ukazati ko je stajao iza tog napada na Crnu Goru.

To je, kako se navodi u saopštenju PR Centra, kazao potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević prilikom sastanka sa slovačkim ministrom odbrane Jaroslavom Nađom povodom nedavnih sajber napada.

Konjević boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj.

"Zapadni Balkan mora biti u fokusu pažnje evropskih i evroatlantskih partnera kao važna tačka koja može biti motiv trećim stranama za destabilizaciju, a jedan od elemenata za to mogu biti nedavni sajber napadi sa kojima su se suočile pojedine države regiona", rekao je Konjević.

Dodaje da je Zapadni Balkan ranjiv region, koji se uči demokratskim procesima i da je vrlo važno da ostane i politički stabilan, da dominantno ostane zapadno orijentisan.

Konjević ističe da mnoge treće strane imaju vrlo snažne interese na prostoru Zapadnog Balkana i ukoliko EU i naši partneri u NATO ne obrate dovoljno pažnje, postoji strah da taj prostor može popuniti neko treći.

To bi, kako se navodi, bilo vrlo negativno za ukupne političke procese na Zapadnom Balkanu. Nije Crna Gora, smatra on, jedina u regionu koja se suočava sa tim izazovima.

"To je bio moj današnji apel – imajmo u vidu Zapadni Balkan kao važnu tačku, koja može da bude motiv za neku destabilizaciju", kazao je Konjević.

Dodaje se da je Konjević, odgovarajući na pitanje slovačkih novinara, saopštio da je u toku istraga i da će se utvrditi ko stoji iza toga.

Koja je, kako se navodi, podržana od partnera kroz bilateralnu saradnju.

Istakao je da su ključni podaci za jednu državu – lični podaci građana, kao i informacije Ministarstva odbrane bili adekvatno zaštićeni.

"Nama je jasno ko bi mogao da ima politički motiv za jedan takav napad, sigurni smo da ćemo u nekom prikladnom vremenskom intervalu, kada dođemo do jasnih dokaza, ukazati ko je stajao iza tog napada na Crnu Goru", kazao je Konjević.

Ministar Nađ je, navodi se u saopštenju, kazao da je Slovačka pratila situaciju sa sajber napadima u Crnoj Gori, te da je istovremeno dolazilo do više takvih napada u okviru NATO.

"Imali smo informacije ko je organizovao i, prije svega, mislim na organizaciju koja stoji iza toga napada, ona je poznata od 2018. godine. I to je organizacija koja služi interesima Ruske Federacije. Rekao bih ministru, ako to nije potvrđeno na 100 odsto, pretpostavka je odakle ti napadi dolaze", kazao je Nađ

Dodaje se da je ponudio pomoć slovački eksperata za sajber.

"Iako su ti što napadaju jako uporni ni iz daleka nisu uspjeli da naprave posljedice kakvim su se nadali", poručio je Nađ.

Dodao je da znaju da Ruska federacija u obije države realizuje razne aktivnosti koje se trude da promijene političke odnose i da utiču na spoljnu politiku.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi Crne Gore i Slovačke odlični, ali da u oblasti odbrane postoji puno prostora za unapređenje saradnje, kao što su - modernizacija vojske, vježbe i saradnja u oblasti vojne industrije.

Navodi se da je na pitanja novinara o modernizaciji vojske, Konjević kazao da je do sada Crna Gora dosta uradila, ali i da će sa tim nastaviti u narednom periodu.

"U tom kontekstu je ukazao na činjenicu da će 2023. godine u budžetu biti odvojeno 2 odsto BDP-a za segment odbrane."

Nađ je istakao Crnu Goru kao odgovornu članicu NATO-a.

Podjestio je, navodi se, na značajnu podršku koju su Slovačka i Crna Gora dale Ukrajini nakon agresije Ruske Federacije, upućujući joj pomoć u vrijednosti od osam do 10 odsto budžeta za odbranu.

"Konjević je zahvalio slovačkom kolegi na svemu što je Slovačka davala kao pomoć, podršku Crnoj Gori, a to je nemjerljivo u kontekstu podrške da postanemo članica NATO-a što posebno danas dobija na značaju", navodi se u saopštenju.

"Zajednički smo se pitali kako bi danas izgledala Crna Gora u političkom, a možda i u nekom drugom smislu, nakon dešavanja u Ukrajini", poručio je Konjević.

Zahvalio se Konjević, kako se navodi, i na podršci procesu evropskih integracija Crne Gore u kojem Slovačka posebno podržava našu državu.

„Slovačka će uraditi sve što može da bi ubrzala ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Tamo Crna Gora pripada“, kazao je Nađ.

Konjević je posjetio i memorijalni centar u Velky Mederu, gdje je tokom Prvog svjetskog rata postojao austrougarski zarobljenički logor.

Bonus video: