Vlaović: Kraljica Elizabeta II će ostati upamćena kao simbol jedinstva Velike Britanije i pravi primjer plemstva

Zahvaljujući tome, kako je dodala, britanska kultura, kako klasična tako i popularna, ostvarila je za vrijeme vladavine kraljice Elizabete veliki uticaj na kretanja u svjetskoj kulturi

3015 pregleda 4 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Kraljica Elizabeta II ostaće upamćena kao simbol jedinstva Velike Britanije i pravi primjer plemstva izrazito senzibilisanog za sve ono što je širilo horizonte kulture, napisala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović u Knjizi žalosti povodom smrti britanske kraljice.

Zahvaljujući tome, kako je dodala, britanska kultura, kako klasična tako i popularna, ostvarila je za vrijeme vladavine kraljice Elizabete veliki uticaj na kretanja u svjetskoj kulturi.

“Simbolički potencijal britanske krune i harizmatični kraljičin personalitet, bili su česta inspiracija brojnim stvaraocima u kulturi i umjetnosti. Zato možemo reći da se značaj kraljice Elizabete II ogleda u ikoničkom statusu njene ličnosti u epohi u kojoj je živjela. Vjerujemo da njena smrt neće zatvoriti ovo poglavlje, već će njezin uticaj biti prisutan još mnogo godina”, napisala je Vlaović.

Bonus video: