Safiro Beach Resort: Suočeni smo sa brojnim opstrukcijama, onemogućavaju nas da započnemo sa planiranom investicijom

"Zabrinjavajuće je da izgradnju ovog projekta neko želi da zaustavi i na tome intenzivno radi, sa namjerom da investitorima ispostavi određene zahtjeve"

6527 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija "Safiro Beach Resort" reagovala je na tekst "Krapović: Odgovor Novaković Đurović je ponižavajući, predstavlja kontinuitet DPS matrice", objavljen na portalu Vijesti 11. septembra.

Reagovanje prenosimo integralno

"Crnogorskoj javnosti, državnim i opštinskim institucijama kao i pravosudnim organima obraćamo se u ime kompanije Safiro Beach Resort D.O.O. koja već duži niz godina nastoji da u Crnoj Gori realizuje projekat izgradnje turističkog kompleksa sa 5 zvjezdica Safiro/MIA Budva ukupne vrijednosti preko 100 miliona eura.

Nažalost, uprkos našem nastojanju da posvećeno pristupimo realizaciji investicionog poduhvata izgradnjom turističkog kompleksa sa 5 zvjezdica na Urbanizovanom zemljištu, koje smo kupili prije 15 godina, suočeni smo sa brojnim opstrukcijama, koje nas onemogućavaju da započnemo sa planiranom investicijom.

Proces prijave gradnje za projekat traje više od 3 i po godine. Predali smo Idejno rješenje u Avgusta 2018. godine, a konačnu dozvolu dobili tek u Martu 2022. godine. U tom procesu smo nailazili na mnoge probleme koji su nam ukazali da ovakvo postupanje predstavlja niz nepravilnosti koje nas nedvosmisleno upućuju na mogućnost da se radi o namjernim manipulacijama koje za cilj imaju da realizaciju ovog projekta dovedu u pitanje.

Zabrinjavajuće je da izgradnju ovog projekta neko želi da zaustavi i na tome intenzivno radi, sa namjerom da investitorima ispostavi određene zahtjeve. U prilog navedenom, govori činjenica da drugi investitori, koji projekte sličnih gabarita realizuju na istom lokalitetu, uredno dobijaju dozvole i nesmetano ostvaruju prava, dok njihovu realizaciju ne sputavaju ni opštinska, ni državna administracija, niti političke strukture.

Nama se isto pravo uskraćuje. Izražavamo zabrinutost što navedena situacija može djelovati kao primjer da je pojedincima dozvoljeno da podstiču nelojalnu konkurenciju, bez posledica.

Veoma je teško naći bilo kakvo drugo objašnjenje za kontinuirano targetiranje ovog projekta od strane poslanika Krapovića, sem što su Safiro Beach Resort D.O.O. i partneri MIA Budva D.O.O u procesu dobijanja saglasnosti na idejno rješenje odbili da poslušaju sugestiju tadašnjeg glavnog gradskog arhitekte – gđe Samardžić, da se za izradu novog rješenja angažuje gospođa Krapović. Samom činjenicom da je gospodin Krapović bio na čelu Opštine Budva ili njegova partija činila vlast kada se najveći dio DUPa Budva centar realizovao, nije nam jasno zašto bi postojao ovako glasan animozitet isključivo prema ovom projektu, sa jasnom željom da se utiče na odluke institucija.

Nakon problematike sa dobijanjem dozvola za gradnju nailazimo na još jedno u nizu pokušaja nepoštovanja zakona, sa ciljem nezakonitog oduzimanja naše imovine, na način što nam se onemogućava da izmirimo obaveze po osnovu kredita i potpuno nezakonito oduzme investicija od preko 100 miliona eura sa već uloženih preko 44 miliona eura, za svega 3,6 miliona eura od strane pravnog lica povezanog sa Predsednikom Opštine Budva, Markom Carevićem.

Kredit koji je Safiro Beach Resort imao kod Eurobanke samo 10 dana prije konačne potvrde saglasnosti zagradnju kupuje Carinvest RS doo Novi Sad u vlasništvu familije tadašnjeg Predsjednika Opštine Budva MarkaCarevića.

Već 04.04.2022 Safiro prima obavještenje o dospjelosti duga za naplatu od strane Carinvest RS doo Novi Sad koje izmiruje u potpunosti 14.04.2022 kada nastaje problem.

Carinvest nezadovoljan transakcijom kojom za svega 40 dana zarađuje sumu od oko 700,000 eura, ne prihvata isplatu duga i nalaže svojoj banci u Srbiji da vrati sredstva Safiru.

Od tada počinje pravni proces gdje Safiro u Privrednom Sudu u Novom Sadu stavlja novac na sudski depozit, a u Privrednom sudu u Crnoj Gori podnosi predlog za privremenu mjeru (zabranu da Carinvest raspolaže sa hipotekom). Carinvest je u međuvremenu pokušao da krene u proces prodaje imovine i pored činjenice da je Safiro uplatio potreban iznos za zatvaranje dospjelog duga.

Mi smo kao investitor preduzeli sve neophodne korake da zaštitimo svoju poziciju, obraćajući se Vladi Crne Gore kao i ambasadi Velike Britanije. Ovom prilikom želimo da informišemo i javnost Crne Gore o ovom slučaju, jer smatramo da ova prelijepa država može dodatno prosperirati u saradnji sa investitorima koji dolaze iz velikih investicionih destinacija kao što su Velika Britanija i Turska. Stoga skrećemo pažnju da samovolja pojedinaca, nezakonitim putem i zbog svog ličnog interesa, ne bi smjela stajati na put realizaciji projekta ove magnitude koji ima značajan uticaj na razvoj ekonomije, turizma kao i na otvaranje novih radnih mjesta. Ovakva dešavanja, pored toga što koče razvoj jednog projekta, šalju i jako lošu poruku svim potencijalnim investitorima zainteresovanim da ulažu u Crnu Goru.

Iskreno se nadamo da Vladini organi kao i organi pravosuđa mogu u što kraćem roku donijeti zakonom propisane odluke kako bi u ovom slučaju mi kao investitori bili u mogućnosti da nastavimo našu investiciju i ne izgubimo još jednu građevinsku sezonu, a Budva što prije dobila novi luksuzni hotel od 5*. U protivnom, ukoliko budemo uskraceni za svoja prava, bicemo primorani da tužimo državu za izgubljenu dobit", piše u reagovanju Safiro Beach Resort.

Bonus video: