DRI: Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja DNP za 2021. godinu

"Subjekt revizije je dužan da u roku od 30 (trideset) dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji"

4745 pregleda 5 komentar(a)
DNP, Foto: DNP
DNP, Foto: DNP

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da Senat DRI izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Demokratske narodne partije (DNP) za 2021.godinu.

Iz DRI je saopšteno da je ta institucija objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja DNP za 2021.godinu.

Predsjednik DNP je Milan Knežević.

"Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti Demokratske narodne partije za 2021. godinu. Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj DRI nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović - član Kolegijuma izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Demokratske narodne partije za 2021.godinu", ističe se u saopštenju DRI.

Oni su dodali da je finansijskom revizijom utvrđeno da je Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj DNP za 2021. godinu sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

"S tim u vezi, izraženo je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokratske narodne partije sa skretanjem pažnje da subjekt revizije u poslovnim knjigama evidentira sve poslovne transakcije koje se odnose na fiskalnu godinu i da sve troškove pravda adekvatnom i potpunom dokumentacijom, u skladu sa pravilima urednog knjigovodstva, shodno članu 20 Zakona o računovodstvu. Revizijom pravilnosti je utvrđeno da subjekt revizije nije sve finansijske i druge radnje uskladio sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o radu, Zakona o obligacionim odnosima, Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Pravilnika o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnih lica, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru", piše u saopštenju DRI.

Oni su poručili da je konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja DNP za 2021. godinu namijenjen rukovodstvu subjekta revizije, Skupštini Crne Gore, Agenciji za sprječavanje korupcije i ostaloj zainteresovanoj javnosti.

"Subjekt revizije je dužan da u roku od 30 (trideset) dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji. Zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, nadležni Kolegijum za vršenje predmetne revizije, se saglasio da se konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Demokratske narodne partije za 2021. godinu, dostavi Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, na upoznavanje. Shodno Protokolu o saradnji između Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije, Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Demokratske narodne partije za 2021. godinu, dostavlja se Skupštini Crne Gore na upoznavanje", poručili su iz DRI.

Bonus video: