Đukanović imao konsultacije sa predstavnicima SDP, iz te partije poručili da su vanredni izbori rješenje

Ðukanović ima ustavni rok da novog mandatara predloži do 19. septembra

20577 pregleda 11 komentar(a)
Sa konsultacija, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa konsultacija, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 16.09.2022. 17:41h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je konsultacije sa predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP), saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Đukanović danas nastavlja konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija o mandataru za sastav nove vlade.

IZ SDP-a su saopštili da su predstavnici te partije prenijeli Đukanoviću stav da je rješenje aktuelne političke situacije, nakon pada 43. Vlade koji je uslijedio zbog odustajanja od evropskih i reformskih prioriteta, organizacija vanrednih parlamentarnih izbora.

Dodaju da su na konsultacijama bili predsjednik SDP Raško Konjević i zamjenik predsjednika SDP Borislav Banović.

"S tim u vezi je neophodno, odmah po isteku ustavnih rokova za izbor mandatara, pokrenuti proceduru koja će omogućiti održavanje novih parlamentarnih izbora. SDP je siguran da će ti izbori dovesti do formiranja stabilne i snažne evropske većine čiji će prioritet biti uspostavljanje jakih institucija, vraćanje evropskom putu, odlučna borba protiv kriminala i korupcije i ekonomski oporavak Crne Gore", navodi se u saopštenju SDP-a.

Ranije je najavljeno da će Đukanović danas razgovarati sa predstavnicima SDP, Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS). Služba za informisanje predsjednika države je saopštila da je poziv za konsultacije upućen čelnicima Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP), ali su iz tih stranaka najavili da neće prisustvovati.

Đukanović je u četvrtak o mandataru za sastav nove vlade razgovarao sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), a na konsultacije nijesu došli čelnici Demokratskog fronta i Demokrata.

Ðukanović ima ustavni rok da novog mandatara predloži do 19. septembra.

Crnogorski parlament je 19. avgusta izglasao nepovjerenje Vladi čiji je premijer bio Dritan Abazović.

Bonus video: