"Abazovićeva tehnička vlada projektovala dodatnih milion eura za popis, da objelodani kada namjerava da ga sprovede"

Iz ASP su kazali da pravno, ali i politički posmatrano, sama namjera da vlada, koja je u tehničkom mandatu, provodi popis stanovništva, domaćinstava i stanova djeluje krajnje besprizorno

7725 pregleda 5 komentar(a)
ASP, Foto: ASP
ASP, Foto: ASP

Vlada Crne Gore projektovala je Predlogom rebalansa budžeta dodatnih milion eura za aktivnost popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, zbog čega je dužna da ukupnoj javnosti objavi da li to namjerava da do kraja ove godine zaista sprovede popis i u kom tačno vremenskom periodu, saopšteno je danas iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

"Ovo je posebno bitno imajući u vidu ne samo da se vlada Dritana Abazovića nalazi u tehničkom mandatu, jer je izgubila podršku u parlamentu, već i aktuelnu izbornu kampanju za lokalne izbore u velikom broju crnogorskih gradova krajem oktobra, a uz moguće i opšte izbore u zemlji. Kada se tome dodaju uslovi ekstremne ukupne političke i ekonomske krize u zemlji, manjinsko tehnička vlada je obavezna da javnosti objelodani kada to namjerava da sprovede popis stanovništva – da li narednog mjeseca, kada su lokalni izbori u zemlji, u novembru ili decembru, kada će i uslovi za provođenje popisa zbog zimskog perioda svakako biti otežani", ističe se u saopštenju ASP.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da pravno, ali i politički posmatrano, sama namjera da vlada, koja je u tehničkom mandatu, provodi popis stanovništva, domaćinstava i stanova djeluje krajnje besprizorno.

"Vlada je kod potrošačke jedinice Uprava za statistiku (Monstat) Predlogom rebalansa budžeta projektovala sljedeće: u okviru programa Nacionalna statistika, potprograma Statistička istraživanja, analize i informisanje, aktivnost Popis stanovništva, domaćinstva i stanova opredjeljena su dodatna sredstva u iznosu od 1.026.676 eura kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva za aktivnost Popis stanovništva. Kako se obrazlaže, povećanje je uslovljeno rastom minimalne cijene rada, prosječne zarade u Crnoj Gori i stope inflacije. Ranijim Budžetom za ovu godinu, ukupni rashodi Uprave za statistiku bili su na nivou od 4,64 miliona eura, a Predlogom rebalansa budžeta se uvećaju na 5,67 miliona eura", poručili su iz ASP.

Bonus video: