Geopolitička scena dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, prijetnja malim državama

Svijet je u stanju međuzavisnosti više nego ikad, jer bez obzira na geografsku udaljenost, reperkusije rata se osjećaju širom svijeta, ocijenjeno tokom razgovora šefova diplomatija Crne Gore i Maldiva

4606 pregleda 6 komentar(a)
Krivokapić i Šahid, Foto: MVP
Krivokapić i Šahid, Foto: MVP

Geopolitička scena je danas značajno poljuljana i dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, što posebno predstavlja prijetnju malim državama, ocijenjeno je tokom razgovora šefova diplomatija Crne Gore i Maldiva, Ranka Krivokapića i Abdula Šahida.

Krivokapić je učestvovao je u Njujorku na sastanku posvećenom kršenju ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava od strane Ruske Federacije u Ukrajini, na poziv Uzre Zeje, zamjenice državnog sekretara SAD Entonija Blinkena za civilnu bezbjednost, demokratiju i ljudska prava.

Iz MVP-a je saopšteno da je u fokusu sastanka bilo definisanje i mapiranje mehanizama odgovornosti za zločine počinjene u Ukrajini od strane Ruske Federacije, posebno pitanje prisilnih deportacija Ukrajinaca.

Krivokapić i Zeja
Krivokapić i Zejafoto: MVP

Krivokapić je razgovarao u Njujorku i sa šefom diplomatije Maldiva i predsjednikom 76. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom, koji je na toj poziciji bio do prošle sedmice.

Kao nekadašnji predsjedavajući najvećim vladinim i parlamentarnim skupštinama u svijetu - UN-a i OEBS-a, ministri Krivokapić i Šahid ukazali su na značaj tih organizacija za veću vidljivost malih država, kao i na njihovu zavisnost od stabilnog međunarodnog poretka.

"Ocijenjeno je da je geopolitička scena danas značajno poljuljana i dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, što posebno predstavlja prijetnju malim državama. U takvim vremenima nestabilnosti, kako je istaknuto, stari agresori svoje unutrašnje nedemokratske kapacitete i nedostatak uspješnih politika pretvaraju u aktivnu destabilizaciju manjih komšija", navodi se u saopštenju.

Danas, kako su kazali, svijet je u stanju međuzavisnosti više nego ikad, jer bez obzira na geografsku udaljenost, reperkusije rata se osjećaju širom svijeta.

Ocijenjeno je da su Maldivi zemlja koja je među najugroženijim klimatskim promjenama. Iako još od osamdesetih ukazuju na taj problem, tek sada kada poplave, požari i ostale nepogode osjećaju i ostatak svijeta, njihovo tadašnje upozorenje je dobilo snažnu podršku - poručeno je na sastanku.

Šef crnogorske diplomatije prisustvovao je Samitu o transformisanju obrazovanja, koji je održan kao odgovor na globalnu krizu u obrazovanju koju karakteriše odsustvo jednakosti i inkluzije, kvaliteta i relevantnosti.

Samit o transformisanju obrazovanja
Samit o transformisanju obrazovanjafoto: MVP

U nastavku posjete Njujorku, Krivokapić će sjutra biti na otvaranju Generalne debate 77. zasjedanja Genetalne skupštine UN i predsjedavaće sastankom Američko-jadranske povelje (A5).

Bonus video: