Konjević i Šarec: Zapadni Balkan mora ostati u fokusu međunarodne zajednice

"Razgovarli su o perspektivama Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, o aspektima razvoja bilateralne odbrambene saradnje te dvije zemlje, kao i o učešću crnogorske Vojske u međunarodnim misijama i operacijama", navodi se u saopštenju

6518 pregleda 4 komentar(a)
Šarec i Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Šarec i Konjević, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da Crna Gora upozorava da se Zapadni Balkan ne smije izgubiti iz međunarodnog fokusa, budući da ima država i trećih strana koje pokazuju interese za region i njegovu destabilizaciju.

Konjević je na današnjem sastanku sa ministrom odbrane Slovenije, Marjanom Šarecom razgovarao o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Razgovarli su, kako se navodi u saopštenju PR Centra, i o perspektivama Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, o aspektima razvoja bilateralne odbrambene saradnje Crne Gore i Slovenije, kao i o učešću Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Dodaju da je jedan od zaključaka sa sastanka da region Zapadnog Balkana mora biti u fokusu međunarodne zajednice, pogotovo u svjetlu novih bezbjednosnih izazova, agresije Rusije na Ukrajinu, odnosno rata na tlu Evrope.

Konjević je, kako je saopšteno, izrazio uvjerenje da Crna Gora u Sloveniji, kao savezničkoj i prijateljskoj zemlji, koja odlično poznaje region, ima pouzdanog partnera koji će konstantno podsjećati ostale saveznike, ali kompletnu međunarodnu zajednicu na ovu činjenicu.

Konjević i Šarec su, kako se navodi, istakli da očekuju intenziviranje saradnje između dva ministarstva odbrane na poljima od zajedničkog interesa.

Konjević je kazao da je bio posebno impresioniran segmentom vojne industrije u Sloveniji, koja se zadnjih godina intenzivno razvija, te da vjeruje da bi i Crna Gora mogla postići na tom polju određene rezultate.

Šarec je istakao da Slovenija snažno podržava crnogorske aspiracije ka članstvu u EU, kao što je podržala i članstvo naše zemlje u NATO, te podsjetio na zajedničko učešće pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u misiji u Letoniji.

“Veseli nas da je Crna Gora članica Alijanse i da daje svoj doprinos kolektivnoj odbrani i kolektivnoj bezbjednosti. Saradnja naše dvije zemlje posebno je ojačana zajedničkim članstvom u Alijansi”, poručio je Šarec.

Dodaje da se u njegovoj zemlji stalno potencira bezbjednosni značaj i ranjivost Zapadnog Balkana.

"Nakon sastanka dva ministra i njihovih delegacija, direktori direktorata za logistiku ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije, potpukovnik Veljko Mališić i Željko Kralj potpisali su Sporazum o donaciji muzejskog eksponata, ronilice R2-M", navodi se u saopštenju PR Centra.

Bonus video: