Đukanović: U interesu svih je da dođe do pune evropeizacije Zapadnog Balkana

Predsjednik je istakao podršku Slovenije, koja je posebno bila važna u vremenu posustajanja podrške procesu proširenja, uz zadovoljstvo što se otapa led na važnim evropskim adresama

5966 pregleda 2 komentar(a)
Šarec i Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Šarec i Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da je u interesu svih da dođe do pune evropeizacije Zapadnog Balkana.

Đukanović se danas sastao sa ministrom odbrane Slovenije, Marjanom Šarecom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Iz Kabineta predsjednika Crne Gore saopštili su da je Đukanović upoznao Šareca sa aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori ističući da je dobro što se dvogodišnji period propadanja približava kraju i da smo sada spremni za promjenu koja će doći kroz prijevremene demokratske izbore.

Đukanović je istakao podršku Slovenije, koja je posebno bila važna u vremenu posustajanja podrške procesu proširenja, uz zadovoljstvo što se, kako je rekao otapa led na važnim evropskim adresama.

On je, kako je saopšteno, pozdravio saradnju Crne Gore i Slovenije i dva ministarstva u oblasti odbrane, utemeljenu na Sporazumu dvije vlade iz 2007. i upotpunjenu sporazumima o vojno-tehnickoj saradnji 2018., posebno ističući mogućnost za školovanje naših kadrova u Sloveniji, kao i oblasti materijalnih i ljudskih resursa, javnih nabavki i vazduhoplovstva.

Istakao je da Crna Gora visoko cijeni podršku Slovenije za izbor Podgorice kao sjedišta Regionalnog sajber centra, što dodatno dobija na važnosti u aktuelnim okolnostima.

Milo Đukanović i Marjan
foto: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je naglasio da Crna Gora kao odgovorna članica NATO pruža važan doprinos Alijansi, što prepoznaju i naši partneri.

"Uz nadu da će se istrajati u tome da dođe do pune evropeizacije Zapadnog Balkana, što je u interesu svih, ponovio je da je u situaciji ovakvih globalnih poremećaja ZB istinsko geopolitčko pitanje. Tamo gdje nema EU u Evropi, tamo ulaze treće strane", navodi se u saopštenju.

Šarec je kazao da je Slovenija uvijek podržavala Crnu Goru i kada nije bilo toliko napretka koliko bi svi zajedno željeli.

U kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini naglasio je važnost razumijevanja da Balkan nije završena priča i da ga ne smijemo zaboraviti jer bi bilo kakvo nepogodno dešavanje u regionu bilo loše za sve.

On je, kako se navodi u saopštenju, visoko ocijenio ulogu Crne Gore kao članice NATO-a koja je u potpunosti opravdala svoje članstvo i posebno pohvalio saradnju sa našim Ministarstvom odbrane što potvrđuje istinske partnerske veze između dvije zemlje.

"Između Crne Gore i Slovenije nema otvorenih pitanja, i privilegija je da dvije države mogu tako sarađivati", poručio je Šarec.

Milo Đukanović i Marjan
foto: Predsjednik Crne Gore

On se saglasio sa ocjenom o neophodnosti boljeg razumijevanja geopolitičkog značaja Zapadnog Balkana uz poruku da ukoliko EU ne bude integrisala sve te zemlje to će učiniti neko drugi.

Proces proširenja je, kako kaže, u fokusu Slovenije koja ima veliki interes da nastavi ovakvim putem prema Crnoj Gori i drugim zemljama, jer Balkan još uvijek nije dio EU, ali jeste dio Evrope i tako treba gledati na stvari.

Šarec je najavio nastavak intezivne saradnje kroz brojne projekte od obostranog intesesa.

Sastanku Đukanovića i Šareca prisustvovao je i ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević.

Bonus video: