Lazarević: Crna Gora posvećena doprinosu NATO naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti

Sastanak sa general-majorom Sjeverne Makedonij Vaskom Gjurčinovski

7589 pregleda 10 komentar(a)
Lazarević i Gjurčinovski, Foto: Ministarstvo odbrane
Lazarević i Gjurčinovski, Foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general, Zoran Lazarević, kazao je da je Crna Gora posvećena doprinosu NATO naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti.

"Vojska Crne Gore (VCG) i Oružane snage Sjeverne Makedonije posvećene su očuvanju stabilnosti regiona, ali i spremne da doprinesu miru i bezbjednosti u svijetu jačanjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu, kao odgovorne članice NATO", ocijenili su Lazarević i načelnik generalštaba Oružanih snaga Sjeverne Makedonije, general-major, Vasko Gjurčinovski.

Gjurčinovski se nalazi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Lazarević je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, istakao odbrambenu saradnju Crne Gore i Sjeverne Makedonije, izrazivši uvjerenje da će se ona intenzivirati u narednom periodu.

Gjurčinovski je istakao da je posebno ponosan što se na Vojnoj akademiji u Skoplju još od 2010. školuju crnogorski kadeti, naglasivši da se vjeruje da su stečenim znanjem doprinijeli jačanju kapaciteta VCG.

Lazarević je, kako je saopšteno, kazao da je Crna Gora posvećena doprinosu NATO naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti, kao i raspodjele tereta, te nastavlja sa povećanjem izdvajanja za odbranu.

"U skladu s tim, već smo dostigli 20 odsto izdvajanja odbrambenog proračuna za potrebe modernizacije, dok ćemo u 2023. dostići minimum 2 odsto BDP-a za odbrambenu potrošnju", navodi se u saopštenju.

Takođe, Lazarević je istakao da će se pripadnici VCG priključiti NATO borbenoj grupi u Bugarskoj, kako bi doprinijeli u aktivnostima „pojačane budnosti“ (enchanced Viilance Activity – eVA).

On je, kako se navodi, osudio rusku agresiju na Ukrajinu, podsjetivši da su Ministarstvo odbrane i Vojska naše zemlje uputili višemilionsku pomoć toj napadnutoj zemlji u vidu borbene i neborbene opreme.

Bonus video: