OCJENA MINISTARA ODBRANE DVIJE DRŽAVE

Bošković - Maćerevič: Odlična saradnja osnova za dalje povezivanje

Sagovornici su, kako se dodaje, izrazili obostranu posvećenost daljem unaprjeđenju odbrambene saradnje Crne Gore i Poljske kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 02.10.2017. 17:18h

Dosadašnja saradnja Crne Gore i Poljske na polju odbrane predstavlja odličnu osnovu za snažnije povezivanje i unapređenje odnosa u svojstvu zemalja saveznica, ocijenili su ministri odbrane dvije države, Predrag Bošković i Antoni Maćerevič.

Maćerevič je boravio danas u jednodnevnoj posjeti Ministarstvu odbran u cilju jačanja saradnje dvije države i razmjene mišljenja sa crnogorskim kolegom o najvažnijim pitanjima sa aktuelne NATO agende, kao i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu i Evropi.

Kako je saopšteno iz Ministartsva odbrane, Bošković je naglasio da je Poljska bila pouzdan partner Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će crnogorsko članstvo u Alijansi doprinijeti smanjenju tenzija na jednom istorijski trusnom području i unapređenju ukupne geopolitičke stabilnosti regiona.

“On je istakao da će se Crna Gora zalagati za NATO politiku otvorenih vrata, iz uvjerenja da samo puna evropska i evroatlantska integracija predstavlja garant pouzdane budućnosti svih zemalja regiona”, kaže se u saopštenju.

Maćerevič je ocijenio da su regionalna stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu od nemjerljivog značaja, dodajući da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona koje imaju evroatlantske aspiracije.

“Ministri odbrane dvije zemlje su ocijenili da su zajednički napori saveznica i kontinuirana ulaganja u odbranu, od presudnog značaja za jedinstvo i kredibilitet Alijanse, o čemu će se detaljnije razgovarati na predstojećem sastanku NATO ministara odbrane u novembru, u sjedištu Alijanse u Briselu“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, izrazili obostranu posvećenost daljem unaprjeđenju odbrambene saradnje Crne Gore i Poljske kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa ostalim partnerskim zemljama.

"Posebno je naglašen značaj usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore u Republici Poljskoj u sklopu priprema za učešće u međunarodnim operacijama, kao i nastavak saradnje vazduhoplovstava dvije zemlje i zajedničkih obuka i vježbi jedinica vojne policije”, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas