Imenovana Opštinska izborna komisija Zete

Za članove OIK-a izabrani su Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić

36317 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 22.09.2022. 18:39h

Skupština je danas imenovala Opštinsku izbornu komisiju Zete.

Za imenovanje OIK Zete glasalo je 39 poslanika, a deset ih je bilo uzdržano.

Odlukom Skupštine, a na predlog Administrativnog odbora, za predsjednicu OIK-a izabrana je Nela Anđušić, za zamjenika predsjednice Miloš Kavarić, a za sekretaricu Tijana Trifunović.

Za članove OIK-a izabrani su Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić. Za njihove zamjenike Jasmina Vujačić, Milica Kaluđerović, Anđelija Otović i Tomica Knežević

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović na početku sjednice konstatovala je prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda Miodragu Iličkoviću.

Iličković je 13. septembra ispunio uslove za starosnu penziju.

Parlament je 16. avgusta odlučio da Zeta bude nova crnogorska opština. Prema odluci predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, izbori u novoosnovanoj opštini Zeta biće održani 23. oktobra, zbog čega je neophodno formirati OIK Zeta.

Đurović: Predsjednica sam u punom kapacitetu dok Skupština ne odluči drugačije

Poslanik Andrija Popović (LP) javio se proceduralno i zatražio pravno tumačenje "trajanja pauze" prethodne vanredne sjednice od prije 20 dana. Na dnevnom redu te sjednice je razrješenje predsjednice Skupštine.

"Kad ćemo završiti sjednicu od 2. septembra?", pitao je Popović podsjećajući da je Đurović tada predsjedavanje prepustila Branki Bošnjak (PzP), a sada vodi novu sjednicu.

Đurović je kazala da je ona predsjednica u punom kapacitetu sve dok Skupština ne odluči drugačije i da u punom kapacitetu zakazuje sjednice.

"Što se tiče nastavka sjednice, imali smo i na kolegijumu to pitanje, sačekaćemo da nastavak sjednice zatraže oni koji su tražili prekid", navela je Đurović.

Popović je podsjetio da je rečeno da to može trajati najviše 15 dana, a prošlo je 20.

Koprivica: U istoriji zakonodavstva nije zabilježana ovakva lakrdija

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da u istoriji zakonodavstva nije zabilježana ovakva lakrdija, kao što je proces oko formiranja nove opštine Zeta, od usvajanja zakona do formiranja izbornih organa.

"Epilog te lakrdije je da jedna gradska opština usred izbornog procesa dobija status samostalne opštine", naveo je Koprivica.

Dodao je da su zakono o Zeti neustavni, jer je Zeta umjesto regularno, status opštine dobila neustavno.

"Građani Zete su izgubili prava koja su imali na početku izbornog procesa. Imali su pravo da biraju i budu birani za Skupštinu Glavnog grada. Oni to pravo u momentu održavanja izbora neće imati”, rekao je Koprivica.

Kazao je da je apsurdno što se broj odbornika utvrđuje nakon raspisivanja izbora i mijenja tokom izbornih radnji.

On je pitao šta će biti ako Ustavni sud, kojeg sada nema, kasnije donese odluku da su zakoni kojima je Zeta proglašena opštinom, neustavni.

Koprivica je pitao ko sprovodi izborne procese u Zeti za ovih 30 dana od raspisivanja izbora, a nema organa za sprovođenje izbora.

"Zašto je proteklo 15 dana od usvajanja zetskih zakona do održavanja sjednice Administrativnog odbora?", pitao je.

Nikola Rakočević (DPS) pozvao je sve da se skrati mandat parlamentu, izaberu sudije Ustavnog suda i da se ide na izbore i riješi kriza u Crnoj Gori, a i da se Zeti omogući da ima izbore.

Radunović: Postoji jasna parlamentarna većina

Slaven Radunović (DF) odgovorio je Rakočeviću da ovdje postoji jasna parlamentarna većina, ali je problem predsjednik koji neće to da vidi. „On je protivno članu 95 Ustava pozvao dio političkih partija na konsultacije, a neke nije, među njima ni partiju čovjeka kojeg smo predložili za mandatara, Miodraga Lekića...Izbori danas ili sjutra, potpuno je vama svejedeno. Nikad više toliko mandata to je potpuno jasno, ne trčite...Opet će iste stranke da odlučuju i u Podgorici i u Crnoj Gori. Imamo jasnu parlamentranu većinu, nema krize u parlamentu. Onaj koji to želi da opstruira i moraće za to da odgovara, ovo nije privatna država, znam da je on smatra privatnom državom, ali nije i to ćemo dokazati“, poručio je Radunović.

Rakočević je kazao da je Ustav jasan, predsjednik daje mandat za sastav vlade nakon konsultacija, a na koje se nijesu odazvale sve partije.

Martinović: Neki pokušavaju da sačuvaju vlast u Podgorici

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da se ta partija odavno bori da Zeta bude nezavisna, ali na način kako to podrazumijevaju evropski standardi i onako kako to žele građani Zete. “Ako imate situaciju da građani izlaze na ulice, znajte da se nije uradilo nešto što je od vitalnog značaja za građane Zete. Uradio se politički inženjering kojim pokušavaju neki da sačuvaju vlast u Podgorici”, kazao je Martinović.

Mugoša: Da se Đukanović povuće imam osjećaj da pola partija ne bi postojalo, ne bi imali o čemu da pričaju

Nakon što se tokom sjednice najviše pričalo o tome da li je Đukanović prekršio Ustav kada je odbio da mandat za sastav vlade da Miodragu Lekiću, Boris Mugoša (SD) je kazao da se ponovo dešava ono što se dešava duži vremenski period i da se priča o onome što nije tema dnevnog reda.

"Ne samo da imamo ozbiljnu krizu na državnom nivou, to nam nije dovoljno nego hoćemo da imamo krizu i u lokalnim samoupravama...Dovodimo do apsurda sve što radimo, ako ovako nastavimo ne zaslužujemo da predstavljamo građane. Omrzli smo politiku ljudima", rekao je Mugoša podsjećajući da je na dnevnom redu izbor OIK Zeta.

On je kazao da se Đukanović povuče sa političke scene, "ima osjećaj" da pola partija ne bi postojalo, jer ne bi imali o čemu drugo da pričaju.

"O kakvoj staroj većini mi govorimo? O većini gdje se utvrđuju kontrolni paketi, o većini gdje jedni drugima svašta govore...Omogućimo građankama i građanima Zete da 23. oktobra glasaju, bez obzira na zakone koji su diskutabilni, ja sam to rekao. Neka pobijedi ko god hoće, svaka promjena je dobra ako je promjena na bolje. A ove promjene su bile na gore. Ovi što govore da se ne boje izbora, boje se...Građani neće da glasaju kao prije. Ogoljena je potpuno politička scena", kazao je Mugoša.

Bonus video: