DF skuplja potpise za inicijativu za razrješenje Đukanovića

Prema informacijama "Vijesti", inicijativu je upućena staroj većini. Iz GP URA kazali su "Vijestima" da će je potpisati

45368 pregleda 91 komentar(a)
Đukanović, Foto: Vijesti/Luka Zeković
Đukanović, Foto: Vijesti/Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2022. 18:43h

Demokratski front počeo je prikupljanje potpisa za inicijativu za razrješenje predsjednika države Mila Đukanovića.

Prema informacijama "Vijesti", inicijativu je upućena staroj većini.

Iz GP URA kazali su "Vijestima" da im inicijativa još nije stigla, ali da će je nesporno potpisati.

Predrag Bulatović (DF) rekao je u parlamentu da je DF napisao inicijativu i potpisao, shodno Ustavu, "postupak za razrješenje predsjednika države".

On je tokom rasprave sa Nikolom Rakočevićem (DPS) pročitao šta je Đukanović naveo u pismu predsjednici Skupštine, ko je prisustvovao konsultacijama, ko se nije odazvao...

"Ustavna odredba nije ispoštovana, nije pozvao na konsultacije Miodraga Lekića, Gorana Danilovića, Maksima Vučinića i Marka Milačića", naveo je Bulatović.

Prema članu 98 Ustava Crne Gore postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

"Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore", piše u Ustavu.

Bulatović je kazao da je lažna teza da su bili potrebni potpisi za mandatara.

"Mi imamo jasnu većinu... Pozivam Đukanovića i razumne ljude iz DPS-a da ga ubijede da povuče zahtjev za raspuštanje Skupštine, da ga povuče. Povuci, ako želiš mir i dijalog u Crnoj Gori i daj mandat Lekiću", poručio je Bulatović Đukanoviću.

Bulatović je naveo da postoji mehanizam u rukama određenih funkcionera da se odmah raspišu predsjednički izbori, kao u Americi, izbori se raspišu u novembu a predsjednik se inauguriše u januaru.

"To je i Đukanović uradio 1997. kada je pokrao Momira Bulatovića", rekao je Bulatović.

Rekao je da je DF za dogovor, spremni su za dogovor oko Sudskog savjeta i glasali su za jednog člana Sudskog savjeta, a glasaće i za Ustavni sud i VDT.

"Milo Đukanović je prekršio Ustav jer nije dodijelio mandat i nije pozvao na konsultacije sve subjekte. Ako želimo dobro Crnoj Gori, ako ovdje 41 poslanik traži mandat, predsjednik je morao to da uradi", rekao je Bulatović.

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da kada su prošli rokovi nije bilo potrebno da predsjednik čeka da se partije dogovore.

Maksim Vučinić (RP) potvrdio je na sjednici Skupštine da ga predsjednik nije pozvao na konsultacije "iako jedan drugom mogu želju trpjeti".

On je dodao da je gaženje Ustava počelo izborom "neustavne Vlade" (manjinska Vlada Dritana Abazovića) na Cetinju.

"Danas imamo havarijsko stanje u zemlji, da predsjednik krši zakone i Ustav ove zemlje", kazao je Vučinić navodeći da je predsjednik "organizator kriminalne grupe" koje su pokušale "državni udar prilikom ustoličenja mitropolita Joanikaija".

Danijel Živković (DPS) kazao je da se Vučinić nije prikačio DF-u ne bi imao 100 do 200 glasova i da mora voditi računa šta govori za čivjeka koji 30 godina vodi ovu državu.

"Uvijek je bilo dobro za Crnu Goru kada ste bili opozicija. onoga momenta kada vas je zapalo da vršite vlast, Crna Gora je krenula nizbrdo...Pričati danas o povredi Ustava kada je Abazović dobijao mandat, a da Lekić sada treba da ga dobije, govori dovoljno o vašoj principijelnosti...Vi pokušavate da unizite ovu državu, a to što mi sa predsjednikom Đukanoviće stojimo na njenom braniku, ako vam to smeta to je vaš problem", kazao je Živković.

Vučinić je odgovorio da DPS ne govori istinu kada kaže da se nijesu odazvali pozivu Đukanovića.

"Moramo spiječiti ovaj pravni galimatijas i da spriječimo Đukanovića da zemlju dovede do blek-auta, odnosno potpunog pomračenja", naveo je Vučinić.

Živković je odgovorio da je DF havarisao sve čega se dohvatio.

"Pitanje ima li toga varioca u Crnoj Gori koji može sklopiti konstrukciju koju su oni havarisali", kazao je Živković.

Bonus video: