Maslenjak: DPS ima opredjeljenja koja zastupam - EU, ljudska prava, generalno vladavina prava...

Na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića da li je bila politički angažovana, Maslenjak je odgovorila da je članica DPS od 2004. godine

9121 pregleda 36 komentar(a)
Maslenjak, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Maslenjak, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda, Sanja Maslenjak, je kazala da Crna Gora ne može biti lider EU integracija u regionu, ako su paralisane lokalne samouprave od kojih zavisi razvoj države.

Ona je jedna od 19 kandidata koji su se javili na konkurs od 1. avgusta za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje poslanika Vladimira Martinovića (Demokratska Crna Gora) ko je državu doveo u situaciju da ima veliki problem oko zatvaranja poglavlja 23 i 24 i ko je odgovoran za, do skoro, neuspješnu borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, Maslenjak je rekla da je potrebno da Skupština u punom kapacitetu obavlja svoju ustavnu funkciju.

"Da se u što hitnijem roku donese Zakon o Skupštini i Vladi, gdje se poseban akcenat stavlja na izvršnu vlast. Od izvršne vlasti nam zavisi kad i gdje i u kom smjeru ćemo se pozicionirati i kojim tempom ćemo postići određene rezultate", rekla je Maslenjak na sjednici Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Na Martinovićevo pitanje da li je bila politički angažovana, odgovorila je da je članica Demokratske partije socijalista (DPS) od 2004.godine.

"DPS ima opredjeljenja koja ja zastupam - EU, ljudska prava, generalno vladavina prava, gdje sam ja izuzetno iskreni pobornik da se u sistemu svako ko je povrijedio zakon, mora da odgovara i snosi odgovornost", kazala je Maslenjak.

Ona je kazala da se bilo ko u sistemu ne može diskriminisati ako pripada bilo kojoj političkoj partiji, te da je za sudije Ustavnog suda momenat pravnog dejstva visoke funkcije onaj kad sudija da zakletvu da će posao sprovoditi časno i pravedno.

Maslenjak je kazala da je završila Pravni fakultet, da je radila u Privrednom sudu, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Centru za socijalni rad, Ministarstvu unutrašnjih poslova, te da je sada zaposlena u Ministarstvu javne uprave.

Govoreći o odgovornosti za loše rezultate u poglavljima 23 i 24, Maslenjak je kazala da do 2020. godine odgovornost snose nekompetentni visoki službenici u zvanju generalnih direktora zato što su bili nesposobni da vode reformu javne uprave i lokalne samouprave, "gdje je bio karakterističan nepotizam, nepoštovanje znanja, kompetencije i profesionalizma".

Kada je riječ o odgovornosti za neuspješnu borbu protiv kriminala i korupcije, istakla je da je bio odgovoran dotadašnji specijalni državni tužilac koji je bio dužan da sprovodi određene radnje.

Bonus video: