reagovanje šefa poslaničkog kluba dps-a

Živković: Lideri DF-a znaju ko ih je opstruirao u procesu predlaganja nove Vlade, ali im je iz Beograda rečeno da ćute

"Sudski postupak protiv lidera Demokratskog fronta, za pokušaj jednog državnog udara (iz oktobra 2016.) još nije pravosudno završen, a oni najavljuju novi, i prijete praznom puškom", kazao je Živković

21894 pregleda 51 komentar(a)
Živković, Foto: Boris Pejović
Živković, Foto: Boris Pejović

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je kako su uvjereni da, nakon višedecenijskog političkog iskustva, i lideri Demokratskog fronta (DF) dobro znaju ko ih je, zašto i kako opstruirao u procesu predlaganja nove Vlade.

To je, kako je rekao, "svima u Crnoj Gori bjelodano, pa vjerujemo i njima, iako o tome, po komandi iz Beograda, moraju da ćute".

Iz DF-a su ranije danas saopštili da Skupština ima većinu za smjenu predsjednika Mila Đukanovića i da to, kako su poručili, treba da uradi.

"DF je sam na sebe preuzeo ulogu zastupnika stranaka nove većine, koje su 2. septembra potpisale Sporazum o formiranju nove vlade. Na poziv predsjednika države odbili su da se pojave na konsultacijama, saopštavajući u pisanoj formi da će ga obavijestiti o imenu mandatara i 'dostaviti neophodan broj potpisa poslanika koji podržavaju tu kandidaturu'. Uzgred, ne samo da nijesu skupili i dostavili u predviđenom roku potpise, u ime 41. poslanika koje su predstavljali, već su svi zajedno prekršili i Sporazum koji su potpisali nekoliko dana ranije. U isto vrijeme dok su tvrdili da njihov kandidat ima nekakvu 'verbalnu podršku', svim sredstvima, i javno i tajno i verbalno i pisano, pred licem cijele javnosti, svađali su se po pitanju funkcija u nekoj vladi koja nije ni mandatara dobila", saopštio je Živković.

Sada, kako je kazao, u strahu od izbora i suda svojih birača, "pokušavaju da destabilizuju državu, srljajući u još jednu provaliju".

"A upravo su zbog takvih i sličnih destruktivnih postupaka, diktiranih iz inostranstva, od sebe napravili političko strašilo koje, kao mogućeg političkog partnera, odbacuju sve relevante međunarodne adrese. Sudski postupak protiv lidera Demokratskog fronta, za pokušaj jednog državnog udara (iz oktobra 2016.) još nije pravosudno završen, a oni najavljuju novi, i prijete praznom puškom. Ustav je jasan da bez odluke Ustavnog suda potpisi koje su prikupili za inicijativu smjene predsjednika države, imaju efektivno dejstvo taman koliko i onih 41 koje su skupili dan pošto je istekao rok za predlaganje mandatara", zaključuje Živkoić.