"dvogodišnji period tegobnog eksperimenta u demokratskom zrijevanju"

Đukanović: Vrijeme je za nove izbore kako bi dobili politički odgovornu, kompetentnu vladu

"Od izbora bježe samo oni koji su ubijeđeni da će na njima izgubiti"

18567 pregleda 64 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da je vrijeme za nove izbore i da Crna Gora "dobije politički odgovornu, kompetentnu vladu".

On je u Pljevljima govoreći na svečanosti Savjeta mladih DPS-a u tom gradu, rekao da će ta vlada "nastaviti da Crnu Goru vodi putem izgradnje građanske države, putem unaprjeđenja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa i putem dostizanja evropskih sistema vrijednosti".

"Dakle, vrijeme je da se u Crnoj Gori na vlasti opet nađe Demokratske partije socijalista sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima", rekao je Đukanović, koji je ujedno i predsjenik Crne Gore.

On je dvogodišnji period nakon parlamentarnih izbora nazvao "tegobnim eksperimentom u demokratskom zrijevanju našeg društva".

"Nažalost, svi jako dobro znamo da su ovo bile godine ozbiljnih gubitaka u ekonomskom i demokratskom razvoju naše zemlje. Na neki način, ovo su izgubljene dvije godine za Crnu Goru. Ovo je vrijeme u kojem su prethodna i aktuelna vlada zahvaljujući svojoj nekompetentnosti i neposvećenosti crnogorskim državnim interesima, proizveli ozbiljne štete na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Ovo su bile dvije godine nekontrolisanog zaduživanja, ne za razvoj, jer svaka vlada se zadužuje, od najmanje razvijenih država pa do najrazvijenijih, kakve su recimo SAD ili Japan. Ali, zadužuju se da bi uložili u razvoj. Za razliku od tih vlada, naše dvije vlade su se zaduživale za tekuću potrošnju i da bi stvarale iluzuju kod ljudi da mogu živjeti mimo rezultata svog rada. To tako radi pijani domaćin. Crna Gora je umjesto odgovornih vlada na čelu svoje kuće imala pijanog domaćina", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: DPS

Lider DPS- kazao je i da su prethodne dvije vlade napravile "ozbiljne štete na ekonomskom planu".

"Umjesto da osnivaju nove biznise i na taj način otvaraju nova radna mjesta, umjesto da dovode nove investitore i da partnerskim odnosom vlade učvršćuju povjerenje investitora u investicioni potencijal Crne Gore, oni su tokom ove dvije godine uspjeli da rastjeraju investitore koje smo mi prethodno doveli i uspjeli da zatvore nekoliko do tada veoma uspješnih biznisa i na taj način povećaju nezaposlenost u Crnoj Gori, nastavio je svoje izlaganje Đukanović.

Pregovore parlamentarne većine sa parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine nazvao "tragikomičnim pokušajem da se pobjegne od izbora".

"Od izbora bježe samo oni koji su ubijeđeni da će na njima izgubiti. Zato sa vama želim podijeliti vrlo realan i utemeljen optimizam - koliko god bježali od izbora – pokušavaju već sad na predstojećoj sjednici parlamenta, 30. septembra, glasajući protiv Inicijative za skraćenje mandata parlamentu, da kupe još koji dan svoje umišljene političke važnosti – nema to nikakvog značaja. Oni su vrlo dobro svjesni da su tokom ove dvije godine iskompromitovali svoje partije, svoje ideje, da su dokazali da su apsolutno nedorasla alternativa DPS-u i koaliciji Za evropsku Crnu Goru. Da su nedorasli izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sa kojima se danas suočava čitav svijet. Oni su propustili priliku, nakon što je i druga vlada voljom većine u parlamentu izgubila povjerenje, da predlože mandatara u Ustavom predviđenom roku i da dobiju i treću šansu", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: DPS

Ocijenio je i da su partije i politike koje su dobile povjerenje građana na izborima 30. avgusta 2020. "i finalno potrošile to povjerenje".

"Vrijeme je za nove izbore i vrijeme je da Crna Gora dobije politički odgovornu, kompetentnu vladu, koja će nastaviti da Crnu Goru vodi putem izgradnje građanske države, putem unaprjeđenja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa i putem dostizanja evropskih sistema vrijednosti. Dakle, vrijeme je da se u Crnoj Gori na vlasti opet nađe Demokratske partije socijalista sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima”, rekao je Đukanović.