Abazović: Đukanović ima malo karata u rukama, bilo bi dobro da ih ispravno iskoristi

"Ako se odluči na ovu drugu varijantu, da ih iskoristi na neispravan i štetan način, imaće adekvatan odgovor i nećemo sjedjeti skrštenih ruku", poručio je premijer

39433 pregleda 57 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Milo Đukanović nema pravnu mogućnost da raspusti Skupštinu, a kako je opšte raspoloženje među poslanicima da ne žele da im se skrati mandat, njegova jedina mogućnost je da Miodragu Lekiću da mandat za sastav Vlade, kazao je premijer Dritan Abazović.

"Sve ostalo je pravno nasilje. On ne može da raspusti Skupštinu, jer da je mogao, raspustio bi je 5. decembra (2020), kad se formirala ona Vlada poslije 30. avgusta. Baš je jednostavno", rekao je Abazović danas u Nikšiću.

Kazao je da Đukanović "nakon svega što je uradio", najmanje na šta ima pravo je "da nas i dalje politički maltretira". "I da pokušava da pronađe da nekim protivzakonitim djelovanjem prinudi nekoga da uradi nešto. Ako poslanici budu željeli na izbore, ići ćemo na izbore. Ako ne budu željeli, znaju se procedure. Iako Ustav nije skroz precizan, jer oni koji su ga pisali mislili da se DPS nikad neće spustiti sa vlasti", dodao je.

Kazao je da su to mislili Đukanović i Ranko Krivokapić.

"Oni su mislili da će da vladaju narednih 100, 150 godina, dok budu postojali Ustavi kao takvi i da nema potrebe da se određuju pravne praznine. On nije imao obavezu od 30 dana, to je izmišljena stvar, samo poslije izbora ima 30 dana rok da predloži mandatara. Gdje to piše? Pa je rekao da nisu dostavljeni potpisi. Jesu li dostavljeni potpisi kad sam ja dobio mandat", upitao je Abazović.

To što "ljudi hoće", kako je kazao, da budu iznad svih institucija i zakona, "to je njihov problem".

"Mislim da Đukanović ima malo karata u svojim rukama i bilo bi dobro da ih iskoristi na ispravan, a ne štetan način. Ako se odluči na ovu drugu varijantu, da ih iskoristi na neispravan i štetan način, imaće adekvatan odgovor i nećemo sjedjeti skrštenih ruku", poručio je Abazović.

Kazao je da bi Đukanović, "da sluša dobro namjerne savjete", odavno bio u političkoj penziji.

"Njegovo je legitimno pravo da se bavi politikom na način koji misli. Ja više nisam opterećen, mislim da sve ono što treba da se desi će se i desiti. Te stvari koje će se desiti su povoljne za građane, to je moja jedina poruka. Uskoro nas očekuju i predsjednički izbori, tako da mislim da je situacija sasvim jasna."

Bonus video: