Jedni opet u klin, drugi u ploču

Nakon što je juče propala mogućnost skraćenja mandata Skupštine i raspisavanja prijevremenih parlamentarh izbora, kako bi se na taj način izašlo iz trenutne političke krize, Đukanović je kazao da je sada odgovornost na poslanicima

19555 pregleda 25 komentar(a)
Da li Skupština funckioniše: Đukanović i Danijela Đurović, Foto: Luka Zekovic
Da li Skupština funckioniše: Đukanović i Danijela Đurović, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik države Milo Đukanović optužio je skupštinsku većinu da produžava “institucionalnu paralizu” države, tvrdeći da parlament ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti.

Nakon što je juče propala mogućnost skraćenja mandata Skupštine i raspisavanja prijevremenih parlamentarh izbora, kako bi se na taj način izašlo iz trenutne političke krize, on je kazao da je sada odgovornost na poslanicima.

Đukanović je iznio i ocjenu da se namjerno išlo u ovakvo stanje kako bi se odgovornost prebacila na njega.

Tako oštre zaključke saopštio je nakon što Skupština na vanrednoj sjednici nije podržala dnevni red, na kome bi se raspravljalo o njegovom predlogu za skraćenje mandata ovog saziva.

Za usvajanje dnevnog reda glasalo je 39 poslanika, protiv je bio 41, dok uzdržanih nije bilo.

”Jasna je namjera političkih protivnika nezavisne i evropske Crne Gore da prikažu Crnu Goru institucionalno nefunkcionalnom”, naveo je Đukanović u izjavi novinarima, nakon što je sjednica završena.

Đukanović
Đukanovićfoto: Luka Zeković

Pošto se nije odazvao na poziv dva odbora koji je trebalo da razmatraju njegov predlog, predsjednik države je juče došao na plenarnu sjednicu kako bi ga obrazložio. Priliku za to u sali nije imao, ali jeste na presu.

”Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti”, ocijenio je on.

Upravo odredbe takvog sadržaja u Ustavu Crne Gore mogu biti povod, prema tumačenju dijela pravnika, da Đukanović ukazom sada raspusti Skupštinu.

U njemu piše da se Skupština raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada predsjednik prvi put predloži mandatara, i ako Skupština duže vrijeme ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, Vlada može, raspustiti Skupštinu.

”Skupština se raspušta ukazom predsjednika Crne Gore”, navodi se.

Na pitanje da li planira da uradi tako nešto, on je novinarima odgovorio da vrlo pažljivo, sa domaćim i inostranim specijalistima za ustavno pravo, pokušavaju da tumače Ustav.

“Jasno je da je Ustav tu nedorečen, neprecizan. Nemam zamjerki prema ustavopiscima, nikada oni ne mogu dosmisliti sve u šta vas može uvesti ovako neodgovorna vlast”, rekao je Đukanović i dodao da će pokušati da dođu do valjanog odgovora da li postoji prostor za još neku incijativu predsjednika.

On je naglasio da neće povući nijedan potez koji mu Ustav ne dozvoljava. “Parlament mora biti svjestan da je lopta u njegovom dvorištu i da je odgovornost parlamenta da li će se nastaviti institucionalna trulež, ili će se gordijev čvor presjeći, a jedino se može presjeći prijevremenim izborima”, naveo je on.

Predjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) kazala je da je parlament pokazao da funkcioniše. “Vezano za određena razmišljanja da postoji mogućnost da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ukazom raspusti parlament, pozivam predsjednika da ne tumači kreativno Ustav. Smatram da je parlament pokazao da funkcioniše i da će nastaviti da funkcioniše”, poručila je Đurović na pres konferenciji u Skupštini.

Podsjetila je da se prije dva dana u Skupštini raspravljalo o rebalansu budžeta, koji je usvojen, što je, kako je ocijenila, jedan od dokaza da parlament funkcioniše. Ona je kazala da je sazvala i redovnu sjednicu, jer je Crna Gora “u vrlo osjetljivom trenutku kada se postavlja pitanje fukncionalnosti i ostalih institucija, prije svega Ustavnog suda”.

Đurović
Đurovićfoto: Biljana Matijašević

Đukanović je objasnio da postoje ustavne norme koje su jasne, a jedna od njih je da se u roku 30 dana može odrediti mandatar, kojem se nakon toga daje rok od 90 dana da pokuša da sastavi vladu.

“Taj rok je potrošen i na njega se više ne možemo vraćati. Potrošen je zbog političih igara jednog dijela partija koje čine većinu od 30. avgusta. Jasno je da ono što su pokušali da urade dan kasnije, mogli su da urade dan ranije”, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, tim partijama je odgovaralo da se ne odredi mandatar, samo što su htjeli da odgovornost za to presele prema predsjedniku države.Đukanović je podsjetio da, pošto do određenog roka nije dat uvjerljiv dokaz da postoji parlamentarna većina koja bi podržala mandatara kojeg su predložili, nije odredio mandatara, i podnio je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini,.

Prema njegovim riječima, time su iscrpili te ustavne mogućnosti. “Parlament nije u obavezi da izglasa predlog, parlament je dobio predlog i preuzeo političku odgovornost da o tome ne glasa”, rekao je.

On je istakao da je odgovornost za državno-političke interese u parlamentu, i da toga treba da bude svjestan prije svega 41 poslanik koji je odbio inicijativu da se glasa o skraćenju mandata i da se kroz prijevremene parlamentarne izbore dođe do vlade.

“Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti. Prva ustavna nadležnost je da izabere vladu. Parlament je većinom izglasao nepovjerenje i nakon toga je parlamentarna većina imala mogućnost da u roku od 30 dana podnese dokaze da ima predlog mandatara koji će uspjeti da sastavi vladu”, kazao je on.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je, takođe na posebnoj pres konferenciji, da nakon što je predsjednik saznao da postoji parlamentarna većina, postoje svi uslovi da resetuje pokušaj konsultacijsa.

Danas je, kako je kazao Radunović, odbijanjem Đukanovićevog predloga o skraćenju mandata parlamentu, Skupština pokazala da ima jasnu većinu za novu vladu, te poručio da je to jedna od rijetkih institucija koja može da funkcioniše potpuno nesmetano, a uz to je proizvod izborne volje građana od avgusta 2020.

”Nakon što je g. Đukanović danas saznao, ako do sada nije znao, a uvjeravali smo ga, da postoji ta većina postoje svi uslovi da resetuje svoj pokušaj konsultacija koje je uradio prošli put. Kažem pokušaj, jer nije zvao trećinu predstavnika partija. Pozivam ga da na konsultacije pozove Miodraga Lekića, kojeg nije pozvao prošli put, i on će u ime nas 41 da ga uvjeri da postoji većina za izbor nove vlade”.

Bonus video: