Front bi precizirao nadležnosti Đukanovića

Skupština je odbila Đukanovićevu inicijativu za skraćenje mandata, a on prethodno nije dodjelio mandat kandidatu parlamentarne većine za sastav vlade

10643 pregleda 10 komentar(a)
Inicijativa za skraćenje mandata odbijena: Đukanović u Skupštini, Foto: Luka Zekovic
Inicijativa za skraćenje mandata odbijena: Đukanović u Skupštini, Foto: Luka Zekovic

Zbog tumačenja nadležnosti predsjednika Mila Đukanovića (DPS) u vezi sa raspuštanjem Skupštine, Demokratski front (DF) najavio je inicijativu za izmjenu Zakona o predsjedniku Crne Gore, kako bi se, kako su objasnili “vijestima”, njegove nadležnosti precizirale.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović sinoć je objavio da će “parlamentarna većina uskoro, izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, urediti njegovu poziciju u ustavno-pravnom sistemu, tako da neće više biti prostora za razna proizvoljna tumačenja, niti za inicijative poput ove o skraćenju mandata skupštine”.

U Zakonu o predsjedniku piše da on “obavlja funkciju u okviru nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom”. Ustavom je predviđeno da šef države “predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost, ukazom proglašava zakone, raspisuje izbore za Skupštinu, predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, zaštitnika ljudskih prava i sloboda”.

Predsjednik takođe postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose. Zatim, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, dodjeljuje odlikovanja i priznanja Crne Gore, daje pomilovanja, vrši i druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom...

Jovan Vučurović je u saopštenju objasnio da će njihova inicijativa biti odgovor na onu koju je najavio DPS da se skrati mandat Skupštini. Poslanik DPS-a Predrag Bošković najavio je da će njegova partija podnijeti novu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, koju će potpisati trećina poslanika. On je rekao da je to jedini način za izlazak iz krize.

Poslanik Vučurović je naveo da, kako je objasnio, postoji 41 poslanik parlamentarne većine, pred kojom je niz važnih odluka: “...Oni koji su nas glasali 30. avgusta upravo i očekuju da povlačimo hrabre i mudre poteze od kojih zavisi budućnost države i bolji život građana”.

“Namjera DPS je jasna, oni očajnički i uzaludno pokušavaju da uzdrmaju jedinstvo parlamentarne većine, imajući u vidu činjenicu da ta većina ima velike mogućnosti i da će ih nesumnjivo iskoristiti. Jasno je ko je naš zajednički protivnik i ko je protivnik Crne Gore i njene budućnosti, i taj što prije mora biti poslat u političku istoriju”, kazao je poslanik DF-a.

Skupština je odbila Đukanovićevu inicijativu za skraćenje mandata, a on prethodno nije dodjelio mandat kandidatu parlamentarne većine za sastav vlade.

Poslanik DNP-a, članice DF-a Dragan Bojović je početkom godine najavio inicijativu za izmjenu Zakona o predsjedniku. Bojović je tada kazao da je “Đukanović ne samo umislio da je iznad Ustava i države, već i da ima moć da, u skladu sa svojom uzurpatorskom političkom sviješću, nameće odluke i upravlja novom Skupštinom i Vladom”.

On smatra da sva nepotrebna tijela, komisije, savjete i radne grupe, čije je formiranje dopušteno postojećim Zakonom o predsjedniku, treba ukinuti, a stručnu službu predsjednika redukovati na optimalnu mjeru.

Bojović je dodao da isto važi i za glomaznu službu obezbjeđenja, koja mora biti uobličena prema realnim potrebama.

“Pri čemu se može dopustiti da, u skladu sa drugim važećim propisima, Đukanović dodatno angažuje privatno obezbjeđenje, ali to dodatno obezbjeđenje, ukoliko za njim osjeća potrebu, treba da plaća iz sopstvenog džepa, a ne iz džepa građana Crne Gore”, naveo je Bojović.

Bojović je, kako su prenijeli mediji, ocijenio da su godišnja sredstva za rad predsjednika države, koja se obezbjeđuju iz budžeta, nedopustivo visoka, imajući u vidu stepen zaduženosti zemlje, pa se moraju svesti na realnu mjeru.

Bonus video: