Martinović: Kad preuzmemo vlast u Kolašinu, učinićemo sve da mitropolit Amfilohije dobije zasluženi spomenik

"Vraćanje duga savremenicima koji su zadužili našu i buduće generacije naša je civilizacijska obaveza. To je i vraćanje duga gradu, njegovanje kulture sjećanja, ali i kulture uopšte"

11821 pregleda 33 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokrate
Martinović, Foto: Demokrate

Nosilac koalicione liste Demokrata i Ujedinjene Crna Gore za lokalne izbore u Kolašinu Vladimir Martinović kazao je da će, ukoliko ta koalicija preuzme vlast u Kolašinu podići spomenik mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata istakao je da će se time grad "djelimično odužiti mitropolitu Amfilohiju".

"Vlast u svakom gradu dužna je da razvija odgovoran odnos prema ličnostima koje su obilježavale svoje epohe, ali i istoriju grada ili cijele države. Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potekao je iz Kolašina, iz Donje Morače, i po nepodijeljenom mišljenju, predstavlja ličnost koja je značajno oblikovala noviju istoriju Crne Gore. Kolašin je, stoga, više nego bilo koji drugi grad, dužan da njeguje kolektivno sjećanje na svog mitropolita", napisao je Martinović na Tviteru.

Naveo je i da je dosadašnji odnos gradskih vlasti prema uspomeni na mitropolita bio "najblaže rečeno, neprimjeren".

"Kada se upokojio mitropolit Amfilohije, dosadašnja vlast nije čak proglasila ni dan žalosti u Kolašinu iz kojeg je mitropolit započeo svoj put ka tronu Sv. Petra cetinjskog, uprkos apelima našeg odborničkog kluba da to učini. Demokratska Crna Gora je svoje opredjeljenje da vraća dug zaslužnim velikanima pokazala i predlogom da se dan Njegoševog rođenja, 13. novembar, slavi kao Dan kulture. Idemo, ljudi, da ispravimo nepravdu i prema zaslužnim ljudima iz našeg kraja", naveo je Martinović.

Dodao je i da je "dug prema mitropolitu Amfilohiju jedan od onih koji se nikada ne mogu vratiti u potpunosti".

"Ali kada preuzmemo vlast u Kolašinu, učinićemo sve što je neophodno mitropolit Amfilohije dobije zasluženi spomenik u svom Kolašin, a kada se steknu uslovi - i ulicu, da bismo mu se na taj način bar djelimično odužili. Vraćanje duga savremenicima koji su zadužili našu i buduće generacije naša je civilizacijska obaveza. To je i vraćanje duga gradu, njegovanje kulture sjećanja, ali i kulture uopšte. Izgradnjom spomenika mitropolitu daćemo Kolašinu novi kulturni sadržaj, a zalagaćemo se i za razvoj postojećih kulturnih sadržaja, manifestacija, festivala i kreiranje novih. Idemo ljudi da ulažemo u kulturu", naveo je Martinović.

Bonus video: