Đakomopulos: Što prije izabrati sudije Ustavnog suda

"Evropski sud za ljudska prava je već ukazao da je crnogorski Ustavni sud pretjerano odužio procedure u nekim slučajevima"

1072 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Parlament mora što prije izabrati sudije Ustavnog suda, kako bi se ta institucija odblokirala, poručuje generalni direktor za vladavinu prava i ljudska prava u Savjetu Evrope Hristos Đakomopulos.

On je, u okviru konferencije zajedničkog regionalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – faza II" u Budvi, za Vijesti kazao da bilo kakva kašnjenja, koja bi stavila pod rizik pristup građana pravdi, nisu dobra, te da se moraju preduzeti akcije kako bi taj pristup bio osiguran.

"Evropski sud za ljudska prava je već ukazao da je crnogorski Ustavni sud pretjerano odužio procedure u nekim slučajevima", rekao je rukovodilac Direkcije za vladavinu prava, istakavši da Komitet ministara pažljivo nadgleda izvršavanje presuda Crne Gore.

Đakomopulos je kazao i da crnogorsko pravosuđe mora što prije dobiti Vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, jer je, naglašava, funkcionisanje pravde ključno kako za građane, tako i za evropske integracije Crne Gore.

Iako je Crna Gora posljednje tri godine, od 47 članica Savjeta Evrope, u samom vrhu po broju predstavki građana protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava, Đakomopulos ne smatra da broj žalbi u Strazburu nužno reflektuje nepovjerenje u domaće pravosuđe.

On je smatra da to, prije svega, znači da su građani Crne Gore svjesni svojih prava i mehanizama Evropskog suda, uz čiju pomoć mogu da ih ostvare, što ocjenjuje pozitivnim.

"Činjenica je da je jako puno žalbi pred Evropskim sudom dozvoljeno, tako da ne mislim da je Crna Gora u specifičnoj poziciji u odnosu na druge države, ali sa zadovoljstvom primijećujem da ljudi koriste set prava koji im se nudi", zaključio je Đakomopulos.

Bonus video: