Svetosavska: Još čekamo odgovor nadležnih da OŠ "Vladimir Nazor" dobije ime mitropolita Amfilohija

Vjerovali smo da im nije nije teško izabrati između Nazorovog komunističkog 'Titov naprijed' i pravoslavnog 'Vraćanja duše u čistotu' mitropolita Amfilohija

3249 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Svetosavska
Foto: Svetosavska

Podgorički Gradski odbor Svetosavske saopštio je da još čeka odgovor nadležnih da Osnovna škola "Vladimir Nazor" u Podgorici dobije ime mitropolita Amfilohija.

"Naš odbor uputio je još 21. februara ove godine otvoreno pismo tadašnjoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore Vesni Bratić. Sadržinom tog dopisa, Svetosavska je i formalno zvanično podnijela predlog da obnovljena Osnovna škola 'Vladimir Nazor' u podgoričkom naselju Masline, nakon izgradnje nove školske zgrade, u roku od godinu, dobije ime upokojenog mitropolita Amfilohija Radovića", navodi se u saopštenju ove političke partije, koje je potpisao Mirko Rmandić, nosilac odborničke "Svetosavske srpske liste – Saberimo se za Nemanjin grad".

Kako dodaju suštinski, predlog za promjenu imena ove obrazovne institucije aktivirali su nekoliko sedmica kasnije, konsultujući volju naroda.

"Naime, prikupljali smo, i dalje prikupljamo, potpise podrške za ovu inicijativu, pri čemu smo, do sada, prikupili 3.000 potpisa Podgoričana sa punim podacima, od jedinstvenog matičnog broja, preko broja lične karte, do potpisa i broja telefona. Dakle, akcija koja je sadržinski ispunila svaki element ozbiljne kampanje koja zaslužuje reakciju državnih organa i nadležnog ministarstva. Svi potpisnici nepokolebljivo svjedoče, sadržajem peticije koju su potpisali, kao dio narodne inicijative, iza koje je stala Svetosavska da su bez rezerve na braniku vjere i djela blaženopočivšeg mitropolita", piše u saopštenju.

Iz ove partije navode i da je "vrijednost onoga što su građani Podgorice potpisima podržali i konačna misija mitropolita Amfilohija testirana je na litijama u Crnoj Gori i nakon njih".

"Кonac djelo krasi, kaže narod. Prije svoje končine i odlaska u Carstvo nebesko, mitropolit Amfilohije je urušio posljednji neokomunistički režim u Evropi. Da, lično mitropolit Amfilohije, a ne bilo koja politička partija, pokret ili koalicija. Dokaz tome je i činjenica da je pobjeda od 30. avgusta 2020. godine razbijena u paramparčad, te da se neki nisu smirili dok nisu smijenili, zajedno sa DPS-om, premijera koga je upravo postavio mitropolit Amfilohije", kažu iz Svetosavske.

Smjenom posljednjeg komunističkog režima, kažu iz ove partije, vladika Amfilohije je uz svoju jevanđeljsku misiju, sebe upisao u istoriju kao reformatora, čovjeka koji je donio demokratske promjene i prvu smjenu vlasti u Crnoj Gori, institucionalnim putem i bez političkog nasilja.

"Imajuću u vidu medijsku šminku onih koji su sebe predstavljali kao otvorene borce za srpske nacionalne i interese Srpske pravoslavne crkve, u 42, a neki i u 43. vladi Crne Gore, očekivali smo reakciju. Vjerovali smo da im nije nije teško izabrati između Nazorovog komunističkog 'Titov naprijed' i pravoslavnog 'Vraćanja duše u čistotu' mitropolita Amfilohija. Mnogi vajni Srbi i Crnogorci, profiteri, u međuvremenu traže formalno–pravne začkoljice za ovu inicijativu, trudeći se da izgube iz vida da će narod dati najbolji sud. Zapravo, narod ga je već dao. Ponoviće ga, u budućoj svetosavskoj Podgorici i Crnoj Gori, nakon izbora 23. oktobra", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: