TA-GB: Decentralizacija preduslov razvoja Tivta i Boke

"Apsolutno podržavamo stav stanovnika Lepetana da radikalizuju svoje djelovanje u borbi da dobiju novi DUP Lepetane. Jedino se bojimo da blokiranje jadranske magistrale ni najmanje ne brine partijske vrhuške u Podgorici"

2935 pregleda 5 komentar(a)
Tivat, ilustracija, Foto: Shutterstock
Tivat, ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz izborne liste "Tivatska akcija i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat - Jer smijemo i umijemo - Mirko Kovačević" poručili su da je decentralizacija "uslov svih uslova" za razvoj Tivta i Boke kotorske.

"Kao što krivična odgovornost za pripadnike bivšeg režima i oduzimanje njihove imovine stečene korupcijom i kriminalom predstavljaju osnovni preduslov da bismo se mogli nadati normalnijem životu, tako je i decentralizacija uslov svih uslova za razvoj Tivta i Boke. A borba za istu, bojimo se, tek je počela.

"Po sada važećim zakonima - kriminalnim i ultracentralističkim DPS zakonima - koje partije pobjednice od 30. avgusta 2020. do sada nisu mijenjale (zašto nisu, zapitajte se!), lokalnim samoupravama su potpuno vezane ruke da bilo što bitno urade bez milosti iz Podgorice. Kolike su žrtve lokalne uprave i njihovi građani ovog totalitarnog centralizma možda najekstremnije svjedoči primjer stanovnika Lepetana, i svih drugih koji imaju imovinu u obuhvatu DUP-a Lepetane", navodi se u saopštenju.

Oni, ističu, godinama nemaju DUP koji važi.

"Dakle, nemaju ni loš važeći DUP, pa da makar neko nešto može legalno da radi, nego nemaju nikakav. Pitate se kako je to moguće – pa moguće je, zahvaljujući najnakaradnijem zakonu ikada usvojenom u Skupštini CG (a isti je većinu dobio isključivo zahvaljujući glasovima dvoje režimskih poslanika iz Tivta) - Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata. Tim zakonom je, između ostalih nepočinstava, Opštinama oduzeto pravo da usvajaju, mijenjaju i dopunjavaju urbanističke planove", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da su u proteklih skoro dvije godine imali "bezbroj" sastanaka i kontakata s predstavnicima Vlade i nadležnog ministarstva, "tražili i nudili rješenja".

"Ali i nakon brojnih njihovih obećanja, a naših zahtjeva, urgencija, molbi – nisu realizovali ama baš ništa od onoga što je u oblasti urbanizma bilo važno za Opštinu Tivat. Tako nisu riješili ni pitanje DUP-a Lepetane.

"Isto tako – uprkos našim brojnim apelima, urgencijama, objašnjenjima - nisu učinili ništa kad je u pitanju restitucija, odnosno povraćaj imovine starosjediocima u Tivtu i Boki – iako je, u isto vrijeme, Dritan Abazović brzopotezno isposlovao povraćaj imovine svojim zemljacima u Valdanosu", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da zato apsolutno podržavaju stav stanovnika Lepetana da radikalizuju svoje djelovanje u borbi da dobiju novi DUP Lepetane, ali da strahuju da blokiranje jadranske magistrale "ni najmanje ne brine partijske vrhuške" u Podgorici.

"Ono što bi ih, međutim, sigurno zabrinulo i natjeralo da nešto preduzmu na korist nas iz Boke – jeste kad bismo se mi odavde u velikom broju zaputili u Podgoricu, i blokirali njene saobraćajnice.

"Dvadeset trećeg oktobra, u svih 14 opština u kojima su izbori, DPS i sateliti će biti brutalno poraženi i osramoćeni, i konačno poslati na političku marginu. Ali, sve su indicije da i sve ostale partije nemaju namjeru da prekinu s centralističkim praksama, i da ćemo opet za svoja elementarna prava morati da se borimo vaninstitucionalnim putem, i to mnogo žešće ako ne mislimo da izgubimo još 30 godina", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: