Abazović: Izglasati sudije Ustavnog suda, evropski proces iznad dnevne politike

Lajčak je istakao da očekuje brzu akciju u imenovanju sudija uoči predstojećih lokalnih izbora, navode iz Vlade

7355 pregleda 28 komentar(a)
Abazović i Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.10.2022. 11:57h

Sudije Ustavnog suda potrebno je izglasati kako bi Crna Gora, kao lider integracija, nastavila da korača ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, kazao je premijer Dritan Abazović.

On se danas u Vladi sastao sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a obojica su, kako je saopšteno iz Vlade, izrazili zadovoljstvo zbog kontinuiranog dijaloga, koji je nastavljen nakon susreta prilikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"EU proces je iznad dnevne politike i reforme u društvu moramo sprovesti brzo", istakao je Abazović.

Premijer je, kako se dodaje, naveo da je Vlada ponosna na ostvarene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i rekao da će u tom pravcu nastaviti i dalje da djeluje i doprinosi napretku u oblasti vladavine prava.

"Pozdravljajući to što prioritet Vlade čini nastojanje za funkcionalnim Ustavnim sudom, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je istakao da očekuje brzu akciju u imenovanju sudija uoči predstojećih lokalnih izbora", navodi se u saopštenju.

Abazovic i Lajčak su razgovarali i o političkoj situaciji u Crnoj Gori, rješavanju političke krize, geopolitičkim prilikama u kontekstu rata u Ukrajini i njegovim reperkusijama na Zapadni Balkan.

Bonus video: