DSA: Pokušava se onemogućiti autentično predstavljanje Albanaca na izborima u Plavu

U Demokratskom savezu Albanaca smatraju da bi, kako Ustavni sud nije mogao da se izjasni povodom njihove žalbe, izbori u Plavu bili neustavni i ništavni

3654 pregleda 0 komentar(a)
Plav, ilustracija, Foto: Shutterstock
Plav, ilustracija, Foto: Shutterstock

Odluka izborne komisije da se odbije lista Demokratskog saveza Albanaca (DSA) je politička, sa ciljem da se onemogući jedinoj izbornoj listi Albanaca da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima, i time onemogući autentično predstavljanje Albanaca u toj opštini, naveli su iz te stranke u pisanom dopisu predsjedniku države Milu Đukanoviću.

Đukanovića su, takođe, obavijestili i da im je iz Ustavnog suda rečeno da će o njihovoj žalbi na odluku Državne izborne komisije odlučiti kada za to bude bilo kvoruma za rad.

"Obavještavamo Vas da je Demokratski Svez Albanaca podnio žalbu Ustavnom sudu na Rješenje Državne izborne komisije, kojom se odbija žalba, a time i lista ove stranke, za učešće na lokalnim izborima u Plavu, koji bi se trebalo održati 23. oktobra 2022. godine. Naime, DIK je odbila žalbu DSA na Rješenje Opštinske izborne komisije Plava, kojom se protivno zakonu odbila lista DSA, prijavljena na izborima kao manjinska lista. Kako je Zakonom, za maninjsku listu predviđena podrška 150 građana, dok za ostale liste 72, DSA prilikom predaje liste je podnio broj potpisa kako je predviđeno za ostale liste, ukupno 77. OIK Plav je donijela Zaključak o otklanjanju nedostataka izborne liste, kojim se traži dodatnih 73 potpisa. DSA je na vrijeme dostavilo čak 85 potpisa, ali je OIK Plav ipak odbacio našu listu. Smatramo da je to politička odluka da se onemogući jedinoj izbornoj listi Albanaca za izbore u Plavu, da učestvuje na izborima, i time onemogućiti autentično predstavljane albanaca u ovoj opštini", naveo je predsjednik DSA Nikola Camaj u obraćanju Đukanoviću.

Smatraju da bi, kako Ustavni sud nije mogao da se izjasni povodom njihove žalbe, izbori u Plavu bili neustavni i ništavni.

"Stoga Vam se obraćamo kako bismo Vas upoznali sa situacijom, i da biste u skladu sa svojim Ustavnim ovlašćenjima preduzeli mjere da zaustavite ovo flagrantno kršenje Ustava Crne Gore i prava građana na izbor. Kao stranka koja se bavi zaštitom i promocijom prava Albanaca, i koja je dokazala da cijeni suživot i saradnju, nećemo se miriti sa ovakvim nakaradnim radnjama pohlepnih pojedinaca političara, koji rade na štetu svog grada i cijele Crne Gore. Zato i očekujemo da ćete stati u zaštitu prava jedne albanske stranke kojoj se želi onemogućiti učešća na izborima", zaključuje Camaj.

Bonus video: