predsjednik crne gore čestitao dan vojske

Đukanović: Vojnička uniforma sleduje najboljima, najspremnijima i najodanijima

"VCG mora biti na visini izazova s kojima smo suočeni dajući doprinos sigurnosti građana i stabilnosti države, a zajedno sa bezbjednosnim sistemom u cjelini i stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija i nesmetan razvoj biznisa, za brže sprovođenje reformi na putu evropskih integracija"

10951 pregleda 37 komentar(a)
Đukanović na ceremoniji, Foto: Predsjednik Crne Gore
Đukanović na ceremoniji, Foto: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, poručio je da vojnička uniforma sleduje najboljima, najspremnijima i najodanijima.

Đukanović je čestitao dan Vojske Crne Gore (VCG) na ceremoniji povodom 7.oktobra-Dana VCG.

"Želim vam nove profesionalne uspjehe i ličnu i porodičnu sreću" poručio je Đukanović pripadnicima Vojske Crne Gore.

Iz Kabineta Predsjednika Crne Gore saopštili su da je Đukanović kazao da je vojničko zanimanje tradicionalno jedno od najčasnijih u Crnoj Gori, kao i da je ono bilo i ostalo mjera lojalnosti svojoj državi.

"Vojska Crne Gore slavi ove godine svoj Dan u znaku malog jubileja i velikog dostignuća – petogodišnjice članstva u NATO, najmoćnijem vojnom i političkom savezu u istoriji čovječanstva", poručio je Đukanović prilikom govora na ceremoniji.

Prekjučerašnja poruka generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o solidarnosti Alijanse s Crnom Gorom kao cijenjenim saveznikom ima, kako je kazao, posebnu težinu, imajući u vidu ukupni ambijent u kojem dočekujemo ovaj praznik.

Dodao je da je dug i slavan put crnogorske vojske kroz vjekove.

"Od Tuđemila u 11. vijeku, preko čuvenih bitaka u 18. i 19., velikog Trinaestog jula i slavne antifašističke Narodno-oslobodilačke borbe, do interoperabilne moderne vojske, u stroju s najspremnijim partnerskim armijama. Na ponos narodu i državi, kao sigurna uzdanica u ovim turbulentnim vremenima", kazao je Đukanović.

Đukanović je dodao da nažalost prolazimo kroz delikatne političke trenutke u Crnoj Gori.

"Nakon godina i decenija kontinuiranih uspjeha, očuvanja mira i izbjegavanja ratnih razaranja i masovnih pogibija u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije i NATO intervencije, obnove nezavisnosti na referendumu prije 16 godina, stupanja u NATO i liderske pozicije u pregovaračkom procesu sa EU, u posljednje dvije godine svjedoci smo opstrukcije, lutanja i zastoja u razvoju i reformama, zaključno sa ugrožavanjem funkcionalnosti države koja je u prethodnom periodu bila znak prepoznavanja Crne Gore i razlog njenog poštovanja u međunarodnoj zajednici", poručio je Đukanović.

On je kazao da se društveni procesi u zemlji odvijaju u bitno promijenjenom regionalnom i globalnom geopolitičkom kontekstu.

Zapadni Balkan je, kako je naveo, na trasi destruktivne antievropske politike, što je dovelo do zastoja u integracijama, bujanja antievropskih interesa i uticaja trećih strana, kao i restauracije nacionalističkih politika i pogubnih velikodržavnih projekata.

Zaoštravanje na globalnoj sceni, kako kaže, nosi sobom opasne posljedice i po stabilnost i bezbjednost našeg regiona.

Poručio je da je napad Rusije na Ukrajinu najveći je sukob nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

Dodaje da napad predstavlja i najveći bezbjednosni rizik po čovječanstvo od Kubanske krize 1962.

"Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Danas niko ne zna kako će izgledati budući globalni poredak. Svjedočimo neizvjesnom preslaganju postojeće geopolitičke infrastrukture", rekao je Đukanović.

Sve to, kako je saopštio, provocira stabilnost i izaziva strahove za budućnost i naše države.

Istakao je da je stoga velika odgovornost i izazov za državnu politiku, za sve političke subjekte u društvu da se pronađe formula za deblokadu institucija sistema.

Jedini ustavni i demokratski put za to je, kako je kazao, da zajednički omogućimo građanima da se kroz izborni proces dođe do rješenja.

"I Vojska Crne Gore mora biti na visini izazova s kojima smo suočeni, u dijelu svojih obaveza, dajući doprinos sigurnosti građana i stabilnosti države, a zajedno sa bezbjednosnim sistemom u cjelini i stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija i nesmetan razvoj biznisa, za brže sprovođenje reformi na putu evropskih integracija. Bez toga nema napretka i izgradnje bogatijeg društva", poručio je Đukanović.

Vojska Crne Gore je i, kako je poručio, dio partnerske odgovornosti za mir u svijetu.

"Ponosni smo što Crna Gora i njena vojska stoje u istom redu sa saveznicima u odbrani zajedničkih vrijednosti i tekovina i kroz podršku koja se pruža Ukrajini i ukrajinskom narodu", kazao je Đukanović.

Time se, kako je naveo, doprinosi odbrani evropskih vrijednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i principima na kojima počiva Povelja Ujedinjenih nacija.

Poručio je da Vojska Crne Gore daje i zapažen doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti kroz brojne misije NATO, UN i EU.

"Dio našeg velikog istorijskog nasljeđa na koje smo ponosni je i prva svjetska mirovna misija potkraj 19. vijeka na Kritu koju su tadašnje velike sile povjerile crnogorskoj vojsci. Praznik koji obilježavamo je i prilika za podsjećanje na takve slavne istorijske događaje koji su inspiracija za vas koji danas časno nosite uniformu Vojske Crne Gore, i za one koji će vas naslijediti", kazao je Đukanović.

U Crnoj Gori koja je, kako je rekao, kroz vjekove bila poprište borbe za slobodu, žene su imale nezamjenjivu ulogu u logističkoj, a vremenom i u svakoj drugoj podršci vojnicima.

Dodaje da one danas stoje i u prvim redovima rame uz rame sa svojim kolegama, što našu vojsku čini savremenijom i inkluzivnom.

To je ujedno, kako je kazao, značajan doprinos realizaciji agende "Žene, mir i bezbjednost".

Đukanović je svim pripadnicima VCG poručio da je Vojska ne samo snažna poluga stabilnosti države, nego i simbol njenog postojanja, i njenog predstavljanja.

"Na državi je da obezbijedi socijalne i sve druge pretpostavke za pristojan život vas i vaših porodica, i da brine o modernizaciji opremanja u skladu s potrebama države i obavezama koje proističu iz članstva u NATO", poručio je Đukanović tokom govora.

Đukanović je govor, kako je saopšteno, završio porukama: "Nek' je vječna Crna Gora" i "Živjela Vojska Crne Gore".