Budvani izlaze na crtu Popoviću

Rađenović slovi za najozbiljnijeg protivkandidata Andriji Popoviću
113 pregleda 13 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Boris Pejović
Andrija Popović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2017. 19:27h

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović zakazao je za 29. oktobar redovnu partijsku Konferenciju, na kojoj će biti izabran novi predsjednik stranke.

Iako se očekuje da će Popović od partijskih kolega zatražiti još jedan mandat na čelu LP, za mjesto predsjednika mogao bi se kandidovati i šef budvanskog odbora Blažo Rađenović.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, Popović je zakazao petu redovnuKonferenciju iako prethodno nije zasjedao Glavni odbor partije, koji bi odredio datum i dnevni red.

“Generalni Sekretarijat se u odluci o zakazivanju, pozvao na član 22 i 26 Statuta prema kojem Konferenciju mogu sazvati predsjednik i GO. Popović je time pripremio teren za reizbor, bez prethodne konsultacije sa GO”, kazao je sagovornik.

Iako zvanično nije najavljivao da želi na čelo LP, Rađenović se u prethodnih godinu i po u nekoliko navrata javno konfrontirao sa stranačkim šefom, zamjerajući mu zbog odnosa prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Zajedno sa predsjednicima odbora u Tivtu, Cetinju, Baru, Rožajama, Petnjici, Danilovgradu i Bijelom Polju, Rađenović je u nedjelju tražio od Popovića da u skupštini ne podrži zakon o uređenju prostora izgradnji objekata. Popović je tada odbio njihov zahtjev da održi elektronsku sjednicu GO, najavljujući da će podržati zakon. Nekoliko dana kasnije u skupštini je najavio predlaganje amandmana na zakon.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” upućenih u dešavanja u Liberalnoj partiji, odbijanje da sasluša šefove odbora moglo bi pojačati sukob u stranci i predlaganje protivkandidata Popoviću.

“Rađenović je dio opozicione vlasti u Budvi i mogao bi predvoditi dio partije koji se protivi bespogovornim savezima sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) od koje stranka nema gotovo ništa, ali gubi političku prepoznatljivost”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Rađenović je od Popovića ranije tražio i da preispita učešće u savezu sa DPS-om, zahtijevajući da napravi distancu od partije Mila Đukanovića nakon ulaska Crne Gore u NATO. Prošlog aprila na GO tražio je odgovornost partijskih čelnika zbog katastrofalnih izbornih rezultata u šest opština u protekle tri godine. Budvanski odbor tražio je i da se pokrene inicijativa o povrerenju Vladi, ali se o tome nije glasalo na Predsjedeništvu partije i GO.

Distancu od koalicionog partnera na državnom i lokalnom nivou, Rađenović je napravio dolaskom na čelo budvanskog odbora 2013. godine, raskinuvši savez sa DPS-om u Budvi.

Bonus video: