CGO: Fokus Ministarstva pravde nije bio na EU

Resor pravde ne ispunjava obaveze iz ključnih poglavlja, kažu iz Centra za građansko obrazovanje

5445 pregleda 15 komentar(a)
Ministar Kovač, Foto: Boris Pejović
Ministar Kovač, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo pravde, u kontekstu ključnih pregovaračkih poglavlja sa EU, 23 i 24, nije realizovalo deset obaveza u toj oblasti u 2022. godini, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

”Umjesto jednog strateškog dokumenta i devet zakonskih tekstova njihov fokus bio je na drugim pitanjima koja nas nisu približila EU. Vlada Crne Gore nije usvojila Strategiju za izvršenje krivičnih sankcija 2022- 2026. godine i propratni Akcioni plan za sprovođenje zakona jer Ministarstvo pravde nije pripremilo te dokumente”, naveli su.

Ministarstvo pravde, na čijem je čelu ministar Marko Kovač, nije, kako su kazali, Vladi dostavilo nacrtne verzije 3 zakonska teksta koja je trebalo da završi - Zakon o porijeklu imovine, o lobiranju, o zabrani diskriminacije...

”Ministarstvo pravde krije od javnosti mišljenje Evropske komisije o Zakonu o porijeklu imovine, a nije završilo izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku, Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, Krivičnog zakonika, Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, Zakona o sudskom savjetu i sudijama, Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa EU”, naveli su iz CGO.

Bonus video: