DF: Ako smo mi "nekredibilni", Lajčak očigledno preporučuje vlast "kredibilnog" DPS-a

"Građani su već odlučili i DPS svrgnuli s vlasti. Ali, ne građani Slovačke, već građani Crne Gore", poručili su iz DF-a

11374 pregleda 43 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Ako je Demokratski front (DF) „nekredibilan“, specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak građanima Crne Gore očigledno preporučuje vlast „kredibilne“ Demokratske partije socijalista (DPS).

To su saopštili iz DF-a, u reagovanju na jučerašnje gostovanje Lajčaka na Televiziji Vijesti. Lajčaku su poručili da su građani - Crne Gore, a ne Slovačke odakle taj zvaničnik EU potiče, već odlučili i DPS svrgnuli s vlasti.

Lajčak je juče kazao da EU nema namjeru da odlučuje ko može ući u Vladu Crne Gore ili ne, već da o tome odlučuju crnogorski građani. "Imamo pravo odnosa prema Vladi, na osnovu toga ko u nju ulazi. DF je dosadašnjim djelovanjem pokazao da nije privržen evropskim vrijednostima. Ne vidim ni danas signale da su promijenili svoje stavove. Kao rezultat toga nisu doživljavani kao kredibilni partneri u EU. Pitanje je da li je u interesu Crne Gore da ide prema EU sa strankom koja nije do sada pokazala da vjeruje u te vrijednosti. To bi imalo reakcije u odnosu EU prema toj Vladi", naveo je on.

U DF-u su ocijenili da se Lajčak miješa u unutrašnja pitanja suverene države.

"Sinoćno gostovanje Miroslava Lajčaka u dnevniku TV Vijesti bi moglo biti nazvano skandaloznim da nije u pitanju kontinuitet najgrubljeg miješanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje. Kad je Evropska unija u pitanju, godinama najgrlatija podrška režimu Mila Đukanovića stiže iz Slovačke. Ili, da budemo precizniji, jedino iz te male, slovenske, ex-komunističke zemlje i dobija otvorenu podršku.

"A ima li efikasnije pomoći Đukanoviću, nego učiniti sve da mu diskvalifikujete najvećeg, najupornijeg i najopasnijeg protivnika – Demokratski front? Kako se nikad nije čulo iz usta Makrona, Sarkozija, Merkelove, Šolca, španskog premijera ili austrijskog kancelara da DF, kao predstavnik ogromnog broja građana Crne Gore, nije prikladan za vladu ili da nije kredibilan partner EU? Kako to baš uvijek izgovaraju Lipke, Bilčici, Lajčaci i ponekad Picule", saopštili su iz DF-a.

Poručili su da je taj politički savez privržen "stvarnim civilizacijskim dostignućima" zapadne civilizacije - vladavini prava, poštovanju demokratskih standarda, slobodi medija, nepovredivosti privatne svojine, poštovanju različitog stava ili mišljenja, ali ne i bespogovornom služenju tuđih interesa i prihvatanju stranog mentorstva, "koje pojedinci danas žele da predstave" kao evropske vrijednosti.

Podsjećaju da su se stranke pobjednice izbora iz 2020. sporazumom obavezale da neće dozvoliti miješanje u proces formiranja nove vlade "bilo kome sa strane ko nije učestvovao u izbornoj utakmici" i ko ne predstavlja građane.

"Iako se Lajčak, iskusno, ogradio od formalnog miješanja u formiranje vlade, navodeći kako samo priča o tome šta bi EU više odgovaralo, jasno je da mu je cilj bio upravo suprotan – da popravi poziciju DPS-a, time što DF označava kao 'nekredibilnog partnera' EU. Time se Miroslav Lajčak kvalifikovao da i po njemu, neki od Đukanovićevih zahvalnih tajkuna, nazove hotel, kao nekada po Đukanovićevom 'zlatnom glasu' s referenduma – Františeku Lipki.

"Ako je DF 'nekredibilan', gospodine Lajčak, onda očigledno građanima Crne Gore preporučujete vlast 'kredibilnog' DPS-a. Znači, da vas podsjetimo, građani su već odlučili i DPS svrgnuli s vlasti. Ali, ne građani Slovačke, već građani Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: