Bošković: Iniciraćemo da Blažo Bajov Bošković dobije ulicu u Danilovgradu

"Udruženje Crnogorci Danilovgrad još prije par godina apelovalo je kod nadležnih da se ova nepravda ispravi i da jedna od ulica u našem gradu ponese Blažovo ime. Nažalost ovo nije naišlo na razumijevanje i ostalo je neučinjeno"

3880 pregleda 7 komentar(a)
Vuko Bošković, Foto: SDP
Vuko Bošković, Foto: SDP

Kandidat za odbornika na listi "SDP i Građani - svim srcem za Danilovgrad", Vuko Bošković kazao je da će ta partija, ukoliko bude dio lokalne vlasti inicirati da Blažo Bajov Bošković dobije ulicu u tom gradu.

"Blažo Bošković bio je izdanak glasovite kuće Boškovića, koja je stotinama godina sa Orje Luke bila perjanica bjelopavlićkog plemena. Još kao mladić od šesnaest godina, zakitio je svoje prsi zlatnom Obilića medaljom za hrabrost tako što je na Vučjem dolu poveo juriš na turske položaje uzviknuvši "'Ajte za mnom ko je Crnogorac'". Svoju veliku hrabrost nastavio je da pokazuje i u ostatku svog života i vazda ostao vjeran svome plemenu i Crnoj Gori", naveo je Bošković.

Dodao je da je "sramota velika" da Blažo Bošković u Danilovgradu nema ni ulicu ni spomenik.

"Udruženje Crnogorci Danilovgrad još prije par godina apelovalo je kod nadležnih da se ova nepravda ispravi i da jedna od ulica u našem gradu ponese Blažovo ime. Nažalost ovo nije naišlo na razumijevanje i ostalo je neučinjeno. Obavezujemo se da će jedna od prvih stvari koje ćemo uraditi kao nova gradska uprava biti to da se neimenovane ulice imenuju i tako se barem malo odužiti našim slavnim precima. Bjelopavlićko pleme mora više brinuti o svojoj istoriji i tradiciji i njegovati śećanje na značajne ljude koji su iskovali ime plemena na koje smo svi veoma ponosni", naveo je Vuko Bošković.

Bonus video: