Mitrović za "Vijesti": Budva više ne smije da propada

DF i Demokrate potrošili mandat u borbi za podjelu političkog miraza, zaboravivši šta su obećali građanima

31719 pregleda 42 komentar(a)
Preživljavamo najtežu vrijednosnu krizu u posljednjih 30 godina: Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Preživljavamo najtežu vrijednosnu krizu u posljednjih 30 godina: Mitrović, Foto: Privatna arhiva

U ovu priču nisam ušla da bih postala političar, nego da iz perspektive običnog čovjeka i nekoga ko živi u Budvi i želi dobro našem gradu iznesem mišljenje kako on može biti bolji, i da na temelju toga zatražim od sugrađana šansu da im se dokažem djelima - poručila je Dragana Mitrović, nositeljka liste “Prava stvar, koalicija Jedinstveni za Budvu - Dragana Mitrović” na predstojećim lokalnim izborima u Budvi.

Ona je u intervjuu “Vijestima” kazala da je zahvalna strankama koje čine tu koaliciju - Demokratskoj partiji socijalista (DPS), Socijaldemokratskoj partiji (SDP), Socijaldemokratama (SD), Građanskoj inicijativi (GI) “21. maj” i Liberalnoj partiji (LP), što su joj, kako je navela, ukazali čast kandidujući je za predsjednicu Opštine Budva.

Mitrović ističe da predvodi listu ljudi koji su, prema njenim riječima, iznad svega vaspitani da misle građanski i evropski, i koji su “naučeni da nikoga ne mrze, da poštuju razlike i da žive u slozi s našim komšijama”.

”Naša zajednička vizija je da svaki građanin Budve bude uvažen. To Budva traži od nas, i mi joj to dugujemo. Ja sam svoj život i rad posvetila vaspitanju i obrazovanju budvanske djece, učeći ih, iznad svega, da budu dobri ljudi. Zato sam sigurna da mi danas građani Budve vjeruju kad kažem da želim da učinim nešto dobro za budućnost našeg grada. Nemam želju da se bavim visokom politikom ili ispravljanjem i dopisivanjem prošlosti. Ja sam pristala da budem kandidatkinja za predsjednicu Opštine kako bih pokazala da svaki građanin može biti uvažen, bez obzira na svoj materijalni status, nacionalnu ili političku pripadnost. Sve drugo što nije dobro u Budvi, spremna sam da popravljam zajedno sa svojim sugrađanima”, naglašava ona.

Izbori u Budvi i još 13 gradova, zakazani su za 23. oktobar.

Mitrović kaže da nova vlast u Budvi nije uspjela da osmisli neku dobru politiku i ispuni očekivanja građana, i da je poslije šest godina “za sve i dalje kriv DPS”. Napominje da ništa kao to ne potvrđuje “koliko se suštinski nijesu bavili svojim poslom”.

”Zbog toga su građani Budve razočarani. S potpunim pravom. Mi preživljavamo najtežu vrijednosnu krizu u posljednjih 30 godina. Žao mi je što to moram da kažem, ali Demokratski front (DF) i Demokrate su nakon pobjede na izborima potrošili svoj mandat u borbi za podjelu političkog miraza. Zaboravili su šta su obećali građanima. Nijesu ni ispunili cio mandat, a rastali su se u teškim međusobnim optužbama za kriminal i korupciju. Kad imate takve saradnike koji, uzgred, treba zajedno da vode grad, onda nije čudo da nam je uvedena prinudna uprava. Ja bih zaista voljela da imam da kažem i nešto dobro što je naša konkurencija uradila tokom posljednjih šest godina. Neka o tome razmisle i građani Budve, neka pokušaju da se sjete. Umjesto toga, u obavezi sam da kažem da nam je hitno potrebna radikalna promjena u rukovođenju Budvom”.

Navodi da je “u vrijeme tog prokazanog DPS-a kojeg kritikuju, nekad s pravom, a najčešće zato što time žele da sakriju svoje slabosti”, gradski budžet iznosio skoro 100 miliona eura. Dodaje da je izgrađeno preko 100 hotela raznih veličina i kategorija, da su izgrađena dva bulevara, jedna osnovna škola, da je izgrađen vrtić, fabrika za tretman otpadnih voda, da su probijene nove ulice, spojena udaljena sela...

”Sve se to dešavalo u nekih osam godina. Onda je vlast smijenjena i došla je nova. Šta su uradili za šest godina? Pritom, moram da kažem da je grad djelovao donekle pristojnije dok je na njegovom čelu bio Dragan Krapović. Nakon toga Budvu su nam pretvorili u vašar. Obećali su sve, a nijesu ispunili gotovo ništa. Đe nam je pozorište, đe nam je Dom kulture kod stare pošte? Đe nam je obnovljena katolička crkva na Mogrenu? Đe je još jedna škola? Đe je šetalište nad Grđevicom? Đe su novi gradski parkovi? Đe je deponija? Jesu li regulisali atmosferake vode? Jesu li popisali opštinsku imovinu? I ne samo što nijesu uradili ono što su obećali, nego su potjerali i investitore. One koje nijesu mogli da privole sebi”.

Zato Budva, prema njenoj ocjeni, više ne smije da bude “grad koji propada”.

”Treba nam promjena, a vremena za čekanje nemamo. Naša koalicija obećala je građanima Budve da će u slučaju pobjede na izborima izraditi strategiju turizma ‘365’ za narednih 10 godina, šetalište od Starog grada do Rafailovića i Kamenova. Takođe, rekli smo da ćemo rekonstruisati gradsku luku i proširiti njene kapacitete. Da ćemo otvoriti porodilište i stanice hitne pomoći u Petrovcu, Bečićima i na Svetom Stefanu. Obavezali smo se da ćemo izgraditi i treću osnovnu školu, vrtić, igrališta za djecu i sportske terene u svakom gradskom kvartu, a posebno ćemo voditi računa o održivosti životne sredine kroz rješavanje poblema odlaganja i skladištenja komunalnog otpada i rada lokalnih službi za čistoću, što će doprinijeti sveukupnom poboljšanju imidža naše Budve. Naša vizija je - građanin na prvom mjestu, kroz podjednaku brigu o svim kategorijama stanovništva. Kulturna ponuda, obrazovanje i zdravstvena zaštita naših sugrađana su nam podjednako važni”.

Hitno potreban objekat za kulturu

U obavezi smo da vratimo Budvu njenom izvornom kulturnom identitetu, poručila je.

”Hitno nam je potreban zajednički objekat za kulturu (biblioteka, pozorište i gradska galerija). Jednako tako, moramo povećati stipendije za talentovane učenike i studente za 100 odsto, kako bismo rasteretili budžete njihovih roditelja. Posebnu pažnju posvetićemo sigurnoj ženskoj kući i podršci djeci sa smetnjama u razvoju. Tu moramo pokazati potrebnu empatiju. Budva zaslužuje mnogo više, samo treba dati šansu ljudima koji znaju, mogu i hoće da rade za Budvu. Zato smo se i ujedinili, s uvjerenjem da radimo Pravu stvar”.

Bonus video: