Hodžić: Upravljanje imovinom u Bijelom Polju unaprijedićemo primjenom IT tehnologija

"Smatram da je to značajno za investitore koji bi eventualno ulagali u opštinu Bijelo Polje"

1731 pregleda 1 komentar(a)
Hodžić, Foto: GP URA
Hodžić, Foto: GP URA

Primjenom IT tehnologija u radu lokalne zajednice, posebno uvođenjem geografskog informacionog sistema (GIS), potencijalnim investitorima omogućićemo da "online" komunikacijom građani i građanke dobiju sve neophodne informacije o uslovima realizacije bilo kog projekta, rekao je Edin Hodžić, potpredsjednik bjelopoljske URE i kandidat za odbornika sa liste "Dritan Abazović – Može Bijelo Polje – Može Crna Gora".

"Planiramo da u prvoj godini naše vlasti omogućimo Bjelopoljcima i Bjelopoljkama putem opštinskog sajta GIS da imaju uvid u sve podatke o pojedinostima određene lokacije ili objekta i da samo jednim klikom, bez odlaska u Upravu, dobiju informaciju o tome šta se i gdje se može graditi. Na ovaj način unaprijediće se upravljanje imovinom u Bijelom Polju", dodao je Hodžić u saopštenju GP URA..

Smatra da je to značajno za investitore koji bi eventualno ulagali u opštinu Bijelo Polje.

"Sva ta nova radna mjesta značiće i dodatni priliv u budžet grada što će doprinijeti boljoj izgradnji komunalne infrastrukture. Investitori će lako moći da dođu do informacija o svim objektima koji su u javnoj svojini. Mislimo da su do sada to mogli da pronađu pojedinačne informacije preko katastra nepokretnosti, a ovako će sve potrebno naći na jednom mestu. Oformićemo tim ljudi koji će za sve naše sugrađane koji su na privremenom radu u inostranstvu biti na raspolaganju da u njihovo ime prikupe svu potrebnu dokumentaciju i odobrenje za njihove investicije u našem gradu", naveo je Hodžić.

Tokom prvih mjeseci, kako je rekao, kreiraće bazu podataka o svim nepokretnostima Bijelog Polja sa aplikacijama za procese upravljanja imovinom.

"Za svaku nepokretnost baza će sadržti lokaciju, njenu vrijednost i kako se može koristiti. Građani i građanke Bijelog Polja moći će na sajtu opštine dobiti podatke o nekretninama koje su u vlasništvu grada Bijelog Polja. Korišćenje ovakvog modela za upravljanje imovinom u vlasništvu Bijelog Polja znači jačanje administrativnih kapaciteta, povećanje prihoda, bolju kontrolu troškova, uspešnije upravljanje rizicima i adekvatno održavanje imovine. Kroz ovaj projekat se pokušava da se definitivno smanji cijena za potrebe ovakvih sistema. Trenutno svaka organizaciona jedinica u svom budžetu ima fond za nabavku sistema, za njegovo održavanje, prikupljanje podataka… Ovako, to će se raditi centralizovano čime će se smanjiti troškovi", kaže Hodžić.

Dodao je i da će na ovaj način javna uprava postati bliža građanima i privredi.

"A kada sve bude gotovo u podatke će imati uvid službe, ali i građani i potencijalni investitori. Ove stvari su bitne zbog budućih investitora koji dolaze u naš grad", zaključio je Hodžić.

Bonus video: